130.000 παιδιά για 100.000 θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς 

130.000 παιδιά για 100.000 θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς 

«Φέτος δώσαμε 92.239 vouchers» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου

Περισσότερα από 55.000 παιδιά υπολογίζεται  έχουν μείνει εκτός των παιδικών σταθμών και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των δήμων και των βρεφονηπιακών του ΟΑΕΔ, προκαλώντας πανικό στους γονείς.

Τα παιδιά που βρέθηκαν εκτός του προγράμματος επιδότησης του ΕΣΠΑ για φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, που προκήρυξε η ΕΕΤΑΑ, είναι χιλιάδες καθώς δεν υπάρχει επάρκεια των θέσεων στις δομές σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ανακατανομή των voucher τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, φέτος τον Σεπτέμβρη θα μπουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς 100.000 παιδιά, ενώ έχουν δοθεί 92.239 vouchers στις μητέρες.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν 130.000 παιδιά, τα οποία δε θα μπουν όλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ευθέως ανάλογο με το ότι δεν έχουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα έπρεπε όλα τα μέσα ενημέρωσης αντί να λένε αυτά που λένε εναντίον της κυβέρνησης, να συζητήσουν και να ξαναβάλουν το θέμα του ανοίγματος βρεφονηπιακών σταθμών από τους δήμους ή και από τους ιδιώτες» δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς. Ωστόσο έχει καταγραφεί 10% αύξηση αιτήσεων. Οι έγκυρες αιτήσεις ήταν φέτος 132.982 έναντι 121.569 πέρυσι.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για face control στους παιδικούς σταθμούς

«Την απαράδεκτη τακτική και πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι, εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο face control, απορρίπτουν αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί εδώ και εβδομάδες», καταγγέλλει η ΓΣΕΕ.

«Δυστυχώς και φέτος μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα έχει τη θέση που δικαιούται σε κάποιο βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, με συνέπειες τόσο για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νηπίων, όσο και για τις οικογένειες των εργαζόμενων γονέων. O κ. Τσίπρας, τον Απρίλιο από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόταν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών. Aποδείχθηκε ότι ήταν άλλη μια υπόσχεση, χωρίς αντίκρυσμα, από αυτές που συνηθίζει. Φαίνεται για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «αυταπατήθηκε», όμως το κακό δεν είναι ότι κάθε φορά ανακαλύπτει ξανά την πραγματικότητα, αλλά ότι εξαπατήθηκε μεγάλος αριθμός οικογενειών» αναφέρει το Ποτάμι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «στις 6 Απριλίου του 2017 είχε εξαγγείλει δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς «για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών». Υπενθύμισε επίσης ότι η ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ζητούσε να διατεθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 για τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

«Καλούμε την Κυβέρνηση -έστω και τώρα- να λάβει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει θέσεις παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά όλων των οικογενειών που έχουν ανάγκη», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας.