Δύο νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Δύο νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Το 60% των Ελλήνων έχουν επιπλέον κιλά

Μείζον πρόβλημα για την ελληνική πραγματικότητα αποτελεί η παχυσαρκία, με το 60% των Ελλήνων να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 19,5% να πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους, εμφανίζοντας μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου, καρδιαγγειακών και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Ως παχυσαρκία ορίζεται «το υπερβάλλον βάρος κατά 20% του ιδανικού ή δείκτης σωματικής μάζας (BMI) μεγαλύτερος από 30 kg/m2».

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που παρουσιάστηκαν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, η βαριατρική και μεταβολική χειρουργική αποτελεί μοναδική θεραπευτική πρόταση με μακροπρόθεσμα ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, στην ίαση ή και βελτίωση των συνοδών νόσων, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ) και αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Σκρουμπής αναφέρει πως «Δεν πρόκειται για αισθητική χειρουργική. Δεν αφορά ανθρώπους που θέλουν να χάσουν 6 και 10 κιλά. Αφορά ασθενείς με πολλά παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό βάρος. Τα κριτήρια επιλογής των ασθενών για χειρουργική αντιμετώπιση της κλινικής σοβαρής παχυσαρκίας είναι τα ακόλουθα: BMI ≥ 40 ή ≥ 35, με σοβαρές συνοδές παθήσεις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία».