Έκλεισαν την Εγνατία εργαζόμενοι στο ΑΠΘ

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για 600 εργαζόμενους στο ΑΠΘ. Διαμαρτυρόμενοι για το εργασιακό καθεστώς τους, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου.

Οι Εργολήπτες και Εκτελεστές Έργου μισθώνονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζονται είτε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με εξαρτημένη εργασία είτε με ειδική Σύμβαση Έργου.

Η πρυτανεία του Ιδρύματος ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, λόγω των περικοπών στα κονδύλια. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται υπό καθεστώς "εργασιακής ομηρίας" εδώ και χρόνια όμως εφόσον δεν τους καταβάλλονται τα χρήματά τους, εξεγείρονται. Μοίρασαν ενημερωτικό υλικό με φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς.

Κόντρα διαφαίνεται μεταξύ Πρυτανείας του ΑΠΘ και του Υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή που το Πανεπιστήμιο διαμηνύει ότι θα καταγγείλει όλες ανεξαιρέτως τις Συμβάσεις Έργου, με απαντητική του επιστολή το Υπουργείο διευκρινίζει ότι τα χρήματα που θα εκταμιευτούν για τα έξοδα του Αριστοτέλειου, περιλαμβάνουν και την οικονομική αποζημίωση των υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας του χώρου.