Τουλάχιστον ένας σεισμός έξι Ρίχτερ κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Το ότι η Ελλάδα ήταν μία χώρα αρκετά σεισμογενής το ξέραμε. Αυτό που δεν ξέραμε ήταν ότι τουλάχιστον ένας σεισμός της τάξεως των έξι Ρίχτερ σημειώνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και την έκτη κατά σειρά παγκοσμίως. Παρά το γεγονός αυτό, σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά και της προετοιμασίας, διαπιστώνονται συχνά, ενώ όποιες θετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται κατά καιρούς χαρακτηρίζονται ως αποσπασματικές και όχι συντονισμένες.

"Με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα της χώρας θα έπρεπε διαρκώς να λειτουργούν πολλές επιτροπές ενημέρωσης των κατοίκων, γεγονός που δεν συμβαίνει για κάποιον περίεργο λόγο. Στον τομέα αυτό υστερούμε και τις περισσότερες φορές ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

Για ελλείψεις βασικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων έγινε λόγος στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμό. Όπως ανέφεραν αρμόδιοι φορείς, υπάρχουν μόνο 2500 σκηνές, οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης εάν δεν προηγηθεί αερισμός, ενώ οι χώροι καταφυγής των πολιτών είναι ανεπαρκείς και σημαντική είναι και η έλλειψη κουβερτών.

“Ανέτοιμοι σε περίπτωση σεισμού”

Επιπλέον, ανέφερε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης, ότι ενώ είναι ευθύνη των Δήμων να καταρτίζουν σχέδια για τους χώρους συγκέντρωσης του κοινού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πολλές φορές τα σχέδια δεν είναι επικαιροποιημένα και εμφανίζονται σε αυτά περιοχές που έχουν οικοδομηθεί ή έχουν αλλάξει οι χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να μην συνιστούν ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν εκτάκτως να χρησιμοποιηθούν.

Ποια κτίρια πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμα σε περίπτωση σεισμού

Ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο, κατ' αρχάς, τον προληπτικό έλεγχο των κτιριακών υποδομών που θεωρούνται κρίσιμες σε περίπτωση σεισμού. Τέτοια κτίρια είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία, οι γέφυρες, οι βασικοί οδικοί άξονες οι τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και τα κτίρια που φιλοξενούν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Για όλα αυτά θεωρείται απαραίτητο να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι ώστε να διαπιστώνονται πιθανά προβλήματα στατικότητας και να υπάρχει αποκατάσταση, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Ακολουθεί μελέτη σε δημόσια κτίρια για ζημιές από σεισμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, ερευνητική διαδικασία ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τη μελέτη όλων των πιθανών ζημιών από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό σε δημόσια κτίρια, έργα υποδομής, δίκτυα κοινής ωφελείας (δίκτυα ύδρευσης, φυσικού αερίου, αποχέτευσης κ.ά.) για τη Θεσσαλονίκη και τους περιφερειακούς δήμους. "Πρόκειται για ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχει από ελληνικής πλευράς μόνο η Θεσσαλονίκη, ενώ συντονιστής του είναι το Εργαστήριο Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ" διευκρινίζει, από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Κυριαζής Πιτιλάκης, ενόψει της παρουσίασης του προγράμματος, την ερχόμενη Παρασκευή.