«Ιερές μπίζνες» από τον ηγούμενο της Μονής Σπηλαίου στα Καλάβρυτα – Η παγίδα που του έστησαν οι αρχές και ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

«Ιερές μπίζνες» από τον ηγούμενο της Μονής Σπηλαίου στα Καλάβρυτα – Η παγίδα που του έστησαν οι αρχές και ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Ο τρόπος δράσης και οι ρόλοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προχώρησαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην κατοχή και πώληση θρησκευτικών εικόνων και άλλων αρχαίων αντικειμένων.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση το μεσημέρι της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 6 μέλη της, μεταξύ των οποίων ο 63χρονος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα και ο 39χρονος βοηθός του.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, όπλα, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί ανιχνευτών μετάλλων.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση οδηγήθηκαν χθες, Δευτέρα στην εισαγγελία Κορίνθου, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία έτσι ώστε να απολογηθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων, με ειδικές ανακριτικές τεχνικές, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2025, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τον εντοπισμό, απόκτηση και περαιτέρω διάθεση προς πώληση, αρχαιοτήτων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

 

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντόπιζαν άτομα τα οποία διέθεταν αρχαία αντικείμενα που διατίθεντο να προβούν στην πώλησή τους και τους έφερναν σε επαφή με έτερο μέλος, ο οποίος εμφανιζόταν ως δήθεν ειδικός εκτιμητής.

Στη συνέχεια, αφού ολοκλήρωναν την αγοραπωλησία και έπαιρναν στην κατοχή τους τα αρχαία, προέβαιναν στην πώλησή τους, μέσω άγνωστων συνδέσμων της οργάνωσης, στο εξωτερικό.

Από τις έρευνες προέκυψε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης:

• 69χρονος είχε αρχηγικό ρόλο, λαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τις αγοραπωλησίες και την κοστολόγηση των αρχαιοτήτων, ενώ εμφανιζόταν ως δήθεν εκτιμητής,

• 59χρονος και 66χρονος, ήταν επιφορτισμένοι με την εύρεση ατόμων που κατείχαν αρχαία αντικείμενα και προτίθεντο να προβούν στην πώληση αυτών, ενώ ο δεύτερος προέβαινε και σε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές,

• 3 άτομα (39, 63 και 64 ετών) ήταν κάτοχοι αρχαίων αντικειμένων, (Ευαγγέλια, αρχαία βιβλία και νομίσματα και βυζαντινές εικόνες), τα οποία είχαν συμφωνήσει να πωλήσουν στα έτερα μέλη. Σημειώνεται ότι ο 63χρονος είναι ο ηγούμενος, ενώ ο 39χρονος είναι βοηθός του.

Η παγίδα στον ηγούμενο

Καθοριστική ήταν η συμβολή της μυστικής αστυνομικού που εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη για την αγορά εικόνων στη σύλληψη του ηγουμένου, του βοηθού του καθώς και τεσσάρων ακόμα ατόμων, από το ελληνικό FBI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, στα Καλάβρυτα, ζητούσε το ποσό των 200.000 ευρώ για 17 βυζαντινές εικόνες, καθώς και για δύο σπάνια Ευαγγέλια, χρονολογημένα από το 1737 και το 1761.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις εικόνες που ήθελε να πουλήσει ο Ηγούμενος ήταν κλεμμένες από την Σπάρτη και υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονται στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

Ο ενεχυροδανειστής και ο μεσάζοντας

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε άλλα τέσσερα άτομα. Έναν ενεχυροδανειστή και τη σύζυγό του, έναν ιδιώτη που πουλούσε αρχαία νομίσματα και έναν μεσάζοντα.

«Αιφνιδιαστήκαμε όλοι εδώ στα Καλάβρυτα. Είναι πολύ γνωστός στην κοινωνία και πολύ κοντά στην κοινωνία των Καλαβρύτων», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος.

 

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη μοναστική κοινότητα και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προχώρησε άμεσα στην αντικατάσταση του ηγούμενου της Μονής.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και λοιπούς χώρους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 264 νομίσματα,

• 14 θρησκευτικές εικόνες,

•2 Ιερά Ευαγγέλια και θρησκευτικό βιβλίο του 18ου αιώνα,

• 3 αρχιερατικά εγκόλπια,

• επαγγελματικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων,

• 2 κυνηγετικά όπλα,

• 262 κυνηγετικά φυσίγγια,

• μαχαίρι,

• 12.810 ευρώ

• χρυσή λίρα,

• 2 ζυγαριές ακριβείας,

• 2 οχήματα,

• 7 κινητά,

• τάμπλετ,

• φακός και μεγεθυντικός φακός,

• 18 φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα και

• πλήθος εγγράφων - σημειώσεων

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η προέλευση των παραπάνω κατασχεθέντων εικόνων, των δύο Ιερών Ευαγγελίων και του εκκλησιαστικού βιβλίου βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ θα παραδοθούν για φύλαξη και εκτίμηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο.