Κόσμος την αποδοκίμασε έξω από τη ΓΑΔΑ
Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού μεταφέρθηκε πριν από λίγο η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία το βράδυ διανυκτέρευσε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 11ου ορόφου στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ).
Κόσμος που ήταν στο σημείο άρχισε να φωνάζει και να την αποδοκιμάζει μόλις την είδε να βγαίνει από το κτίριο.
Η κατηγορούμενη οδηγείται στη λεγόμενη VIP πτέρυγα, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, ή αλλιώς πτέρυγα ΣΤ. Το κελί της, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για τη δολοφονία των τριών παιδιών της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Πισπιρίγκου αντέδρασε έντονα στο άκουσμα της είδησης ότι η Μουρτζούκου θα τοποθετηθεί δίπλα της, λέγοντας: «Τι μου τις φέρνετε εδώ; Τι σχέση έχω εγώ με αυτές; Εγώ δεν έχω σκοτώσει τα παιδιά μου».
Στην ίδια πτέρυγα κρατείται και η 26χρονη μητέρα του μικρού Άγγελου, η οποία μαζί με τον σύντροφό της κατηγορείται για τον βασανισμό και τον θάνατο του 3χρονου παιδιού της.
Η 25χρονη, που ομολόγησε πως σκότωσε τα δύο της παιδιά, ακόμη ένα βρέφος, παιδί φίλης της και την αδελφή της, το 2014, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη, με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, μετά τη χθεσινή απολογία της, μέσω υπομνήματος, στην ανακρίτρια Πατρών.






Γρηγόρης Λέων: «Αποδέχεται ότι ο Παναγιωτάκης δεν έφυγε από ιατροπαθολογικά αίτια, μας επιβεβαιώνει πως υπάρχει έγκλημα»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση της Μουρτζούκου έχει και η περίπτωση του μικρού Παναγιωτάκη, με την 25χρονη να αφήνει υπονοούμενα ότι έχουν και άλλοι μερίδιο ευθύνης για αυτόν τον θάνατο.
Συγκεκριμένα, βάζει στο «κάδρο» τη μητέρα του αγοριού ως υπεύθυνη για τον θάνατό του, ενώ εμπλέκει και άλλο πρόσωπο.
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ για την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση, λέγοντας πως αυτό «μας επιβεβαιώνει πως υπάρχει έγκλημα».
«Φαίνεται πως έχει αντιληφθεί και η ίδια ότι τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Όσον αφορά από ιατροδικαστικής απόψεως, δεν μας εξέπληξε. Φαντάζομαι πως όταν λέει ότι κάποιος άλλος έχει κάνει κακό στο παιδί, κατ’ αρχάς αποδέχεται ότι ο Παναγιωτάκης δεν έχει φύγει από παθολογικά αίτια. Άρα ιατροδικαστικά νομίζω μας επιβεβαιώνει ότι μιλάμε για ακόμα ένα έγκλημα, ακόμα μία ανθρωποκτονία. Οπότε νομίζω πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την επιστήμη. Το θέμα είναι πως πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της τριμελούς επιτροπής (για το πόρισμα για τον Παναγιωτάκη)», είπε αρχικά ο κ. Λέων.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Λέων, το πόρισμα που αναμένεται δεν μπορεί να δείξει ποιος μπορεί να έκανε κακό στο παιδί, καθώς στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με τις καταθέσεις, βρισκόταν τόσο η 25χρονη που ομολόγησε πως δολοφόνησε 3 βρέφη και τη μικρή της αδερφή, όσο και η μητέρα του παιδιού, Πόπη.
«Ακόμα και αν μέσα στο πόρισμα υπάρξει ένας προσδιορισμός χρονικός για το πότε συνέβη ο θάνατος, το γεγονός πως υπάρχουν μέσα στο σπίτι δύο άτομα, ο ιατροδικαστής δεν έχει τρόπο να διακρίνει τον δράστη. Ακόμα και όταν ολοκληρωθεί αυτό το πόρισμα και αποδοθεί εγκληματική ενέργεια, δεν υπάρχει επιστημονικά δυνατότητα να πούμε ότι το ένα χέρι ή το άλλο ή και τα δύο κάνανε αυτή την πράξη. Είναι πολύ σημαντικό το έργο των προανακριτικών αρχών και της ανάκρισης, το οποίο θα συγκρίνει τις καταθέσεις και κυρίως τι λένε οι δύο κοπέλες που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι. Αυτή που θα λέει τα γεγονότα έτσι όπως φαίνονται και ταιριάζουν και με τα ιατροδικαστικά δεδομένα και με τα υπόλοιπα, εκεί θα αποδοθεί και η αλήθεια», τόνισε ο ιατροδικαστής.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών είμαι βέβαιος πως είχαν μελετήσει πολύ καλά τη Μουρτζούκου. Έχουμε παραδείγματα και από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, στην Αμερική υπήρχε ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος για να εκδικηθεί με κάποιον τρόπο τη μητέρα του, έκανε δεκάδες φόνους και τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε».
Για την ιατροδικαστική Πατρών η οποία βρίσκεται σε αναστολή, ο κ. Λέων είπε πως έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και πολλοί πολίτες αμφισβητούν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, ζητώντας επαναξιολόγηση.
«Έχω και προσωπική γνώση υποθέσεων που έχουν προσέλθει και σε εμένα και σε άλλους συναδέρφους για να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα. Εάν έχουμε δεδομένα, ιστολογικές εξετάσεις, τοξικολογικές, προφανώς μπορούμε να επαναξιολογήσουμε με αρκετή ασφάλεια. Εάν δεν υπάρχουν ευρήματα, όταν δεν έχουμε κάπου να επανελέγξουμε, είναι δύσκολο. Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πάρα πολύς κόσμος, όχι μόνο στους βρεφικούς και παιδικούς θανάτους, έχει προβληματισμό.
Μέχρι το 2022, για τη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και για όλη την Πελοπόννησο, υπήρχαν δύο ιατροδικαστές και ένας στην Κόρινθο. Μετά το 2022 διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε σε κάποιες υπηρεσίες ο πληθυσμός, άρα είναι μια δύσκολή συνθήκη. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω. Το υπουργείο πρέπει να επαναστελεχώσει και να θέσει σε σωστές βάσεις την υπηρεσία», κατέληξε ο κ. Λέων.