Σοβαρές ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής
Η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από την καταστροφική φωτιά, που ξέσπασε στην Ιεράπετρα, έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σήμερα ξεκίνησε η αυτοψία στην… καμένη γη παρουσία του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος Ελλάδος, Γιώργου Μαρκουλάκη, των βουλευτών του νομού Λασιθίου, του δημάρχου Ιεράπετρας και άλλων στελεχών.
Η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη καθώς οι φλόγες έπληξαν οικισμούς, επιχειρήσεις και καλλιέργειες ενώ καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης.
Την ίδια ώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει μάχη για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση ωστόσο πολλά σημεία παραμένουν χωρίς ρεύμα.
Η διαδικασία των αποζημιώσεων
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επικοινωνίες με τον ΕΛΓΑ και πως «από τη Δευτέρα 7-7 -2025 θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο». Κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν άμεσα στις δηλώσεις ζημιάς, ώστε να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις γνωστές καθυστερήσεις που παρατηρούνται συχνά: «Διαχρονικά, οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται έγκαιρα ή δεν φτάνουν ποτέ στο ύψος που θα έπρεπε. Είναι ευθύνη μας ως Δήμος να ασκήσουμε πίεση στους αρμόδιους φορείς, ώστε οι πληγέντες να στηριχθούν ουσιαστικά».
Σοβαρές ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο
Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος στις καταστροφές που υπέστη το αρδευτικό δίκτυο. «Οι κεντρικοί αρδευτικοί αγωγοί, που ανήκουν στον Δήμο, έχουν καταστραφεί σε πολλά σημεία. Πρόκειται για χιλιόμετρα υποδομών που απαιτούν χρόνο και χρήματα για να αποκατασταθούν. Με τις υψηλές θερμοκρασίες και το κύμα καύσωνα, τα φυτά και τα δέντρα κινδυνεύουν άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη ξεκινήσει η αποκατάσταση του δικτύου της ύδρευσης σε αρκετά σημεία, με στόχο «μέχρι το τέλος της ημέρας να έχει επανέλθει η παροχή νερού σε κρίσιμες περιοχές».
Ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς
Παράλληλα στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται από χθες και το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά.
Ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν καταθέσεις από τους πυροσβέστες και από τους κατοίκους της περιοχής για να έχουν σαφή εικόνα για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά.
Την ίδια ώρα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού και οι Δημοτικές Κοινότητες Ιεράπετρας και Αγίου Ιωάννου.
Σε κατάσταση σοκ οι τουρίστες
Σε κατάσταση σοκ παραμένουν οι τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική φωτιά στην Ιεράπετρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σχεδόν 5.000 τουρίστες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύματά τους με τις αρχές να τους μεταφέρουν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Λασίθι και Ηράκλειο.
Ευτυχώς, η επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων, έγινε μα απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας τα πρωτόκολλα και δεν κινδύνευσε κανείς.
Ωστόσο, κάποιοι τουρίστες έχουν ανησυχήσει με την κατάσταση και επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα τους βάζοντας πρόωρα τέλος στις διακοπές τους.
Σε επιφυλακή η πυροσβεστική
Αυτή τη στιγμή η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο ωστόσο η πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.
Οι επίγειες Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν το έργο τους όπως έκαναν όλη τη διάρκεια της νύχτας, αντιμετωπίζοντας αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σε πευκόφυτη περιοχή πάνω από τον Άι Γιάννη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς Ανατολικά της Ιεράπετρας συμμετέχουν 49 πυροσβεστικά οχήματα με 230 πυροσβέστες, καθώς και 88 τμήματα πεζοπόρων. Από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα, με την επιχειρησιακή τους δράση να θεωρείται καθοριστική για την έκβαση της σημερινής ημέρας.