Υπόθεση Novartis: «Είναι μια στημένη υπόθεση από ένα στημένο θίασο»- Τι κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς

Υπόθεση Novartis: «Είναι μια στημένη υπόθεση από ένα στημένο θίασο»- Τι κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς

Νέα δήλωση Δεστεμπασίδη

Με νέα δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis, Φ. Δεστεμπασίδης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, «Μάξιμος Σαράφης», επανέλαβε ότι πηγή των πληροφοριών του ότι χρηματίστηκαν πολιτικοί ήταν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεση του ο πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο κατηγορούμενος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση για το Harvard Project, στην οποία καταλήγοντας ανέφερε ότι «ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου δωροδοκία του τότε πρωθυπουργού».

«Για μία ακόμη φορά δηλώνω ότι πηγή πληροφόρησής μου για τις φερόμενες δωροδοκίες οποιουδήποτε πολιτικού ή μη προσώπου, ήταν πάντα ο Κ. Φρουζής. Διευκρινίζω τέλος ότι ο Κ. Φρουζής ή άλλο στέλεχος της εταιρείας, ποτέ δεν μου ανέφεραν ότι δωροδοκήθηκε ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, για τον οποίον ουδέποτε αμφέβαλα για το ήθος και τον πατριωτισμό του», ανέφερε ο κατηγορούμενος, με την πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας να χαρακτηρίζει τη δήλωση «άσφαιρη και υποκριτική».

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που μπήκαν στο «κάδρο» με αφορμή τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, καταθέτοντας ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, έκανε λόγο για «στημένη σκευωρία, από έναν στημένο θίασο με σκοπό την σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για έναν «οχετό λάσπης» και επιχείρηση «δολοφονίας προσωπικότητας» σημειώνοντας πως, από την πρώτη στιγμή, έχει μηνύσει τους ηθικούς αυτουργούς με πρώτο, τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Εδώ έχουμε τους τελευταίους τροχούς της αμάξης και όχι τους καθοδηγητές», είπε αναφερόμενος στους κατηγορούμενους και συμπλήρωσε πως «οι μάρτυρες έπαιξαν το ρόλο του κουβαλητή της σπίλωσης μου». «Εμένα με ενδιαφέρουν οι κρυπτόμενοι ποινικά και ηθικά», υπογράμισε. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, όλα ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα από την συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως τόνισε, παραμένει σφόδρα αντίθετος. «Την επόμενη μέρα από το μεγάλο συλλαλητήριο άνοιξε η σκευωρία με την απίστευτη δήλωση του Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Ο Παπαγγελόπουλος από διοικητής μυστικών υπηρεσιών επί δεξιάς κυβέρνησης ,έγινε υπουργός Δικαιοσύνης αριστερής κυβέρνησης. Είναι μια στημένη υπόθεση από ένα στημένο θίασο με μοναδικό στόχο τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων .Έχω μηνύσει τους ηθικούς αυτουργούς με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ατιμωτική την αναφορά ότι έλαβε χρήματα σε τροχήλατη βαλίτσα. «Μου φάνηκε στην αρχή σαν κακόγουστο ανέκδοτο. Εγώ που πέτυχα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 64%, ευνόησα τη Novartis, η οποία για πρώτη φορά το 2014, παρουσίαζε και ζημιές», τόνισε και περιέγραψε πως άνοιξε ο εισαγγελέας «επί κυβερνήσεως Τσίπρα» τις θυρίδες της συζύγου του και συγγενικών τους προσώπων. «Διέρρηξε τη θυρίδα και άνθρακας ο θησαυρός», είπε.

«Τα λέω αυτά για να δείξω την επιθετικότητα από τους διώκτες μας. Και γι’ αυτό δήλωσα ότι θα πάω μέχρι το τέλος. Εδώ έχουμε τους τελευταίους τροχούς της αμάξης και όχι τους καθοδηγητές. Προφανώς δεν το έκαναν μόνοι τους. Η κατηγορούμενη στην τέταρτη κατάθεση της θυμήθηκε ότι είχε πάει η βαλίτσα με χρήματα για τον Πρωθυπουργό. Τι στο καλό; Κανένας δεν την ρώτησε αν ήταν η ίδια μπροστά; Αν είχε ερωτηθεί εγκαίρως δεν θα υπήρχε η διαπόμπευση μας. Ιδού ο δόλος. Από κανένα άλλο στοιχείο δεν επιβεβαιώθηκε η κατάθεση της , που δεν είχε το θάρρος να είναι εδώ να με κοιτάξει κατάματα» κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε απευθυνόμενος στο δικαστήριο λέγοντας «Θα μου πείτε ότι όλα αυτά κρίθηκαν με βούλευμα .Κρίθηκαν. Και ενώ η υπόθεση μου αρχειοθετήθηκε από τις αρχές και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης οι μάρτυρες συνέχιζαν να απολαμβάνουν της ανωνυμίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη θέση πως οι κατηγορούμενοι λειτούργησαν με δόλο.

«Γνώριζαν τις συνέπειες που θα έχουν οι καταθέσεις τους. Δεν σηκώθηκαν ένα πρωί να πάνε να συκοφαντήσουν τον Σαμαρά. Ο Δεστεμπασίδης αφαιρεί με τη σημερινή δήλωση του το δόλο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την συγκατηγορούμενη του. Με τη δική της κατάθεση έγινε φειγ βολάν ένα ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συγχωρήσει το ψέμα της. Διάβασα και κατάλαβα ότι είναι το μεγαλύτερο αίτιο γιατί κατέθεσε πράγματα που δεν μπορούσε να αποδείξει. Εγώ θεωρώ ότι τα κατασκεύασε όλα αυτά η κυρία. Ήταν φανερό ότι έγινε κατασκευή .Τη θεωρώ τη μεγαλύτερη ένοχο για εμένα…».

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου