Σε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ο Χρήστος Μαυρίκης μετά την απολογία του

Σε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ο Χρήστος Μαυρίκης μετά την απολογία του

«Η πράξη μου δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή και ικανή να επηρεάσει»

Σε κατ' οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» θα παραμείνει ο Χρήστος Μαυρίκης, ο οποίος συνελήφθη με αφορμή την καταγγελία ότι παρέδωσε επιστολή σε αρεοπαγίτη, με την οποία του ζητήθηκε να παρέμβει σε εκκρεμή υπόθεση' που αφορούσε έκταση στον Υμηττό, με την υπόσχεση οικονομικού ανταλλάγματος.

Ο 71χρονος κατηγορούμενος για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή, οδηγήθηκε στο ανακριτικό γραφειο λίγο μετά τις 9:00 το πρωί προκειμένου να απολογηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος για περίπου δυο ώρες, έκανε λόγο για παρεξήγηση και παρερμηνεία όσων ανέφερε
ισχυριζόμενος πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να δωροδοκήσει τον ανώτερο δικαστικό λειτουργό.

«Η πράξη μου δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή και ικανή να επηρεάσει»

«Στην επιστολή που του παρέδωσα αυτοπροσώπως την 21η Μαίου 2025, ζήτησα από τον αρεοπαγίτη, σε ό, τι αφορά την ενάσκηση των καθηκόντων του, να ενδιαφερθεί προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης. Σε ό, τι αφορά δε το ζήτημα της εκποίησης του ως άνω ακινήτου, την διαμεσολάβησή του Κου Αρεοπαγίτη, την ανεύρεση επενδυτή και την μεσιτική αμοιβή σε περίπτωση εκποιήσεώς του, δεν τον προσέγγισα στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως δικατικού λειτουργού, αλλά λόγω της γνωριμίας που είχε προηγηθεί με τον ίδιο και τον πατέρα του. Έτσι τουλάχιστον θεώρησα εγώ, όταν συνέταξα την επιστολή και του την παρέδωσα» φέρεται να λέει στο υπόμνημα του στο οποίο αναφέρει ότι: «Η μεσιτική αμοιβή που μνημονεύεται στην εν λόγω επιστολή, δεν προτάθηκε ως αντάλλαγμα μιάς ενέργειας απτόμενης της ενάσκησης των καθηκόντων του Κου Αρεοπαγίτη, αλλά ως αντάλλαγμα της εξεύρεσης επενδυτή και υπό τον όρο εκποίησης του ως άνω ακινήτου. Ποτέ δεν διέθετα τέτοια χρηματικά ποσά, για να μπορώ να τα προσφέρω ως αντάλλαγμα» .

Ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από την υπόθεση των υποκλοπών τη δεκαετία του '90, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται ως πληρεξούσιος ενός εκ των διεκδικητών των επιδίκων εκτάσεων. «Δεν απέκρυψα την ταυτότητά μου, ούτε προσπάθησα να αποφύγω την σύλληψή μου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, προφανώς διότι δεν αντιλήφθηκα τις συνέπειες της πράξεώς μου» φέρεται να λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: «Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω πράξη μου δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή και ικανή να επηρεάσει τον, Κο αρεοπαγίτη, να την αποδεχθεί, αφού έγινε από εμένα προσωπικά, που είμαι γνωστός από το παρελθόν, στο γραφείο του Κου Αρεοπαγίτη, ενώπιον και άλλων συναδέρφων του, σε κλειστό φάκελλο που του παρέδωσα ο ίδιος αυτοπροσώπως».

Το αίτημα

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ζήτησε να κρατηθεί κατ' οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση, δηλαδή «βραχιολάκι», επικαλούμενη την ηλικία του, αλλά και τα προβλήματα υγείας που, όπως λέει, αντιμετωπίζει. Άλλωστε, η καταδίκη του Χρήστου Μαυρίκη το 1997 σε φυλάκιση 12 μηνών, για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, την περίοδο που υπηρετούσε στην ανάκριση, ήταν επιβαρυντική, αυξάνοντας τις πιθανότητες του να οδηγηθεί στη φυλακή . Τελικά το αίτημα του κατηγορούμενου έγινε δεκτό.

Στο πλευρό του κατηγορούμενου ήταν η κόρη του η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της ανάκρισης. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, όταν πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε ως κομιστής της επιστολής που παραδόθηκε στον αρεοπαγίτη, προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να έχει θετική έκβαση υπόθεση που δικάστηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Μαρία Ζαχαροπούλου