Εξαρθρώθηκαν τέσσερις εγκληματικές ομάδες στα Χανιά

Εξαρθρώθηκαν τέσσερις εγκληματικές ομάδες στα Χανιά

Εκβίαζαν ιδιοκτήτες αγροτικών περιοχών, προκαλούσαν σωματικές βλάβες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας

Τέσσερις εγκληματικές ομάδες εξαρθρώθηκαν στα Χανιά, οι οποίες ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου για τα όπλα. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, συνελήφθησαν δεκαέξι Έλληνες, ενώ στην δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη έξι άτομα, εκ των οποίων δύο ανήλικοι.

Μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση και αξιοποιώντας στοιχεία ερευνών, από τους αστυνομικούς του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, εξιχνιάστηκαν επίσης περιπτώσεις ληστείας, σωματικών βλαβών και θανάτωσης ζώου συντροφιάς, ενώ σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δικογραφίες για παραβάσεις της αστυνομικής διάταξης περί ζωοκλοπής, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς. Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων, ακινητοποιήθηκαν δώδεκα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 64.000 ευρώ.

Τα μέλη και των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς και ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε σήμερα, πρωινές ώρες, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε από αστυνομικούς του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με τη σύμπραξη αστυνομικών του τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του αστυνομικού τμήματος Κισσάμου, των τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των τμημάτων Τροχαίας Χανίων και Ηρακλείου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και του τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και ποιμνιοστάσια, των μελών των εγκληματικών ομάδων, όπου και συνελήφθησαν οι δεκαέξι Έλληνες και σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη έξι, μεταξύ των οποίων οι δύο ανήλικοι, σχηματίσθηκε η σχετική δικογραφία για την κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και για παραβάσεις της αστυνομικής διάταξης περί ζωοκλοπής. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνης συστηματικής έρευνας και αξιοποίησης του συλληφθέντος προανακριτικού υλικού, με βάση το οποίο διακριβώθηκε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των δήμων Κισσάμου Σελίνου-Κανδάνου και Πλατανιά.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη των ομάδων, ενεργώντας μεθοδικά, επέβαλαν ένα καθεστώς τρομοκρατίας με χρήση βίας, απειλών, σωματικών βλαβών, χρήση πυροβόλων όπλων και λοιπών εγκληματικών πράξεων, με σκοπό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο επιτύγχαναν με την καταπάτηση αγροτεμαχίων για τα οποία ουδεμία νόμιμη αξίωση είχαν και την οικονομική εκμετάλλευση μέσω της ανεξέλεγκτης βόσκησης των ποιμνίων τους, χωρίς την καταβολή αντιτίμου. Η υπολογιζόμενη οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει υπερβαίνει το 1.565.000 ευρώ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξιχνιάστηκε, μία περίπτωση ληστείας σε βάρος αλλοδαπού την 03.02.2024 σε περιοχή του δήμου Χανίων και μία πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος Έλληνα την 13.04.2024 σε περιοχή του δήμου Κισάμου. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν 200 ανεπιτήρητα προβατοειδή, ενώ εντοπίσθηκαν 14 ζώα συντροφιάς (σκύλοι) για τα οποία δεν τηρούνταν από τους ιδιοκτήτες τους οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας και βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 31.600 ευρώ. Επιπροσθέτως εξιχνιάσθηκε περίπτωση θανάτωσης σκύλου την 02.05.2024 σε περιοχή του δήμου Κισσάμου, για την οποία επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ. Μάλιστα, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Χανίων εκτελέστηκαν εκκρεμείς εντολές διακοπής ρευματοδότησης σε συνολικά επτά παροχές υπό στοιχεία δραστών.

Τέλος, ακινητοποιήθηκαν τα δώδεκα Ι.Χ.Φ αυτοκίνητα, βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.580 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ενώ η προανάκριση διενεργείται από το τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.