Σε «κλοιό» καύσωνα η χώρα: Κλείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία – Σύσταση για παύση εργασιών τις μεσημβρινές ώρες

Σε «κλοιό» καύσωνα η χώρα: Κλείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία – Σύσταση για παύση εργασιών τις μεσημβρινές ώρες

Τους 43 βαθμούς αναμένεται να φθάσει η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη - Τηλεργασία στο Δημόσιο και αυξημένη ετοιμότητα σε όλες τις Μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σκόνη από την Αφρική και υψηλά ποσοστά υγρασίας, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να «χτυπάει κόκκινο» από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι πιο ζεστές μέρες θα είναι αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου και μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου, με το θερμόμετρο να φθάνει στα ηπειρωτικά ακόμα και τους 43 βαθμούς. Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, λόγω του καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Κλειστά σχολεία, τηλεργασία στο Δημόσιο και αυξημένη ετοιμότητα σε όλες τις Μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ επί ποδός βρίσκεται και ο Στρατός για την περιφρούρηση περιστατικών δασών.

Σε πολλές περιοχές της χώρας κλείνουν με απόφαση των δημαρχών, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για να προστατευτούν οι μαθητές. Οι Πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξαχθούν κανονικά, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας ζητά να χρησιμοποιηθούν αίθουσες, που διαθέτουν κλιματιστικά και ανεμιστήρες δαπέδου, καθώς και να υπάρχει διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, κλειστά θα παραμείνουν αύριο και μεθαύριο όλοι οι δημοτικοί και ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία. Μεταξύ των δήμων της Αττικής στους οποίους κλείνουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία την Τετάρτη και την Πέμπτη, είναι ο Δήμος Βριλησσίων, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Δήμος Γαλατσίου, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, ο Δήμος Διονύσου, ο Δήμος Αχαρνών, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ο Δήμος Πετρούπολης, ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ο Δήμος Ηλιούπολης, ο Δήμος Περάματος, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, ο Δήμος Μαρκοπούλου, ο Δήμος Κρωπίας, ο Δήμος Σαρωνικού και ο Δήμος Ωρωπού.

Με απόφαση του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, αναστέλλεται λόγω του επικείμενου καύσωνα η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία εντός του Δήμου Πειραιά), καθώς και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης: ΕΕΕΕΚ Πειραιά και ΕΕΕΕΚ Άνοιξη, αύριο, Τετάρτη 12 Ιουνίου μετά τις 13:15 (δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα). Την Πέμπτη 13 Ιουνίου όλες οι παραπάνω σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, συμπεριλαμβανομένων και των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά.

Στην απόφαση για κλείσιμο των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, προχωρούν δημοτικές αρχές και στη Βόρεια Ελλάδα. Με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του δήμου στη δυτική Θεσσαλονίκη για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 12 και 13 Ιουνίου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, ο καύσωνας καθιστά δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου αποφασίστηκε όλα τα δημοτικά σχολεία να λειτουργήσουν αύριο και την Πέμπτη έως τις 11:30 το πρωί, ενώ τα ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν. Στον Δήμο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, η δήμαρχος Νίκη Ανδρεάδου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων για την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τις 11:00 το πρωί και έως το πέρας του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος εξαιτίας του καύσωνα.

Επίσης, στη Νάουσα με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Κουτσογιάννη, αύριο Τετάρτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) και το ΕΕΕΕΚ Νάουσας θα κλείσουν στις 12:00 το μεσημέρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πλήττουν τη χώρα.

Στον Δήμο Βέροιας τροποποιείται το ωράριο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ώρα αποχώρησης των μαθητών από τις αίθουσες ορίζεται για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 12 και 13 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί.

Στον Δήμο Σερρών αναστέλλεται έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου η λειτουργία της ολοήμερης βάρδιας των νηπιαγωγείων, δημοτικών, ειδικού νηπιαγωγείου και ειδικού δημοτικού. Αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠμεΑ ο δήμος επισημαίνει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά, μιας και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική λόγω μη υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης αυτής. Επιπλέον, έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στους δήμους Σιντικής και Ηράκλειας του νομού Σερρών.

Στον Δήμο Τρικκαίων τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30 έως και τις 13 Ιουνίου 2024, τα ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΦΡΟΥΡΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 13 Ιουνίου, στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» η πρώτη βάρδια θα λειτουργεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ δε θα λειτουργήσει η δεύτερη βάρδια έως και τις 13 Ιουνίου.

Στη λήψη απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) αύριο Τετάρτη 12 και μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των μαθητών από τον επερχόμενο καύσωνα παίρνει και ο Δήμος Μετεώρων, όπου με απόφασή του δημάρχου Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά Σχολεία, με τα μαθήματα να τελειώνουν στις 11:30 το πρωί. Αυτό το μέτρο διαρκεί για τρεις ημέρες, που θεωρούνται οι πιο κρίσιμες, δηλαδή από Τρίτη 11 Ιουνίου έως και Πέμπτη 13 Ιουνίου και κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από τον Δήμο Τυρνάβου ανακοινώνεται ότι λόγω του επερχόμενου καύσωνα , τα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) θα λειτουργήσουν έως και την Πέμπτη, 13/06/2024, μεχρι τις 11:30 π.μ.

Από τις 11:30 σήμερα θα είναι επίσης, κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στον Δήμο Λιβαδειάς από σήμερα μέχρι την Πέμπτη.

Στον Δήμο Χαλκιδέων αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού) μέχρι και την Πέμπτη. Επισημαίνεται ότι οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία & Νηπιαγωγεία) αποφασίστηκε στον Δήμο Ερέτριας έως την Πέμπτη λόγω καύσωνα.

Με απόφαση του Δημάρχου Λαμιέων τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου ως προς την ώρα αποχώρησης, η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ..

Την διακοπή των μαθημάτων στις 11.30 π.μ. σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θηβαίων αποφάσισε ο δήμαρχος έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος Ορχομενού αποφάσισε ότι έως και την Πέμπτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) του Δήμου Ορχομενού θα λειτουργήσουν ως και τις 11:30 π.μ. λόγω του επικείμενου καύσωνα. Για τον ίδιο λόγο δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα ολοήμερα τμήματα των σχολείων.

Στον Δήμο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν έως τις 11:30.

Στον Δήμο Ερμιονίδας θα εφαρμοστεί αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ερμιονίδας θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Με απόφαση του Δήμου Επιδαύρου την Τετάρτη και την Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία) του Δήμου Σπάρτης, καθώς και του Ειδικού Σχολείου (ΕΕΕΕΚ Μυστρά) την Τετάρτη 12 Ιουνίου και Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών (καύσωνα), αποφάσισε ο Δήμαρχος Σπάρτης. Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Σπάρτης θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων) έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Ειδικό Δημοτικό) την Τετάρτη 12 Ιουνίου και Πέμπτη 13 Ιουνίου. Επισημαίνεται ότι οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Άργους-Μυκηνών λειτουργούν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Από τον Δήμο Χανίων ανακοινώνεται ότι έπειτα από Απόφαση του Δημάρχου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων για την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω καύσωνα.

Με απόφαση του Δημάρχου Αποκορώνου κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία) για αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου και για την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω καύσωνα.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Τηλεργασία προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ από το υπουργείο Εργασίας δόθηκαν συστάσεις προς όλους τους εργοδότες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση, από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.