Το φορτίο της κοκαϊνης με τις νεκροκεφαλές και το λογότυπο «Sparta» που πιάστηκε στον Πειραιά – Ποιος είναι ο Έλληνας «Pablo»

Το φορτίο της κοκαϊνης με τις νεκροκεφαλές και το λογότυπο «Sparta» που πιάστηκε στον Πειραιά – Ποιος είναι ο Έλληνας «Pablo»

Σε άλλο κοντέινερ εντοπίστηκαν άλλα 110 κιλά κοκαΐνης, χωρίς ωστόσο να αποδίδονται στους τέσσερις συλληφθέντες, με τις αρχές να αναζητούν τους διακινητές και τους παραλήπτες

«Λαβράκι» έβγαλαν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, που εντόπισαν μέσα σε κοντέινερ πλοίου στον Πειραιά, 210 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα προσεκτικά μέσα σε νάιλον συσκευασίες με την ετικέτα «Sparta» κάτω από κουτιά με κατεψυγμένες γαρίδες.

Το πλοίο με το παράνομο φορτίο είχε ξεκινήσει από το Εκουαδόρ, έκανε στάση στον Παναμά, συνέχισε για Μαρόκο, Ισπανία και έφθασε στην Ελλάδα. Τελικός προορισμός των 210 κιλών κοκαΐνης η Αλβανία, απ’ όπου τα ναρκωτικά θα διανέμονταν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο κοντέινερ εντοπίστηκαν άλλα 110 κιλά κοκαΐνης, χωρίς ωστόσο να αποδίδονται στους τέσσερις συλληφθέντες, με τις αρχές να αναζητούν τους διακινητές και τους παραλήπτες.

Τα εκτιμώμενα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος που διακινούσε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική, εκτιμώνται σε περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ κι αυτά προ επεξεργασίας.Έξι υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές προχώρησαν στην συντονισμένη επιχείρηση. Αφού εντόπισαν το παράνομο φορτίο, προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις, δύο Ελλήνων και δύο Αλβανών με πλούσιο μητρώο. Ο ένας εκ των δύο Ελλήνων, 64 ετών, είναι γνωστός από το 2011 στις αμερικανικές Αρχές ως «Pablo». Ήταν τα «μάτια» του καρτέλ στη Λατινική Αμερική, ενώ στο παρελθόν είχε συλληφθεί για εμπόριο όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις» της Κολομβίας ( FARC). Ως αντάλλαγμα λάμβανε κοκαΐνη και μετρητά.

Ο 48χρονος φερόμενος ως αρχηγός, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κυκλοφορούσε με τρία διαφορετικά ονόματα, είχε αναλάβει τη διακίνηση μέσω κοντέινερ από τον Παναμά στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται με εταιρεία με τουριστικά λεωφορεία και πολυτελή Ι.Χ., ενώ έχει συλληφθεί ξανά σε Ελλάδα και Τουρκία για ναρκωτικά.Σε βάρος του εκκρεμεί δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, καθώς φέρεται να ήταν υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής χαπιών Captagon. Στενός συνεργάτης του αρχηγού είναι ο 36χρονος, επίσης με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη για την παραλαβή και τη διακίνηση. Το τέταρτο μέλος της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθη, ένας 54χρονος Ελληνας, είχε αναλάβει την προστασία του αρχηγού.

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Πειραιά. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (με όφελος άνω των 75.000€ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης) και παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών.