Πώς έφτασε η Δίωξη Ναρκωτικών στα ίχνη της σπείρας που έκρυβε σημαντικές ποσοτήτες κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με γαρίδες

Πώς έφτασε η Δίωξη Ναρκωτικών στα ίχνη της σπείρας που έκρυβε σημαντικές ποσοτήτες κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με γαρίδες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κοκαΐνη εντοπίστηκε σε δύο κοντέινερ: το ένα περιείχε 210 κιλά και το άλλο περίπου 110.

Τα 210 κιλά κοκαΐνης «χρεώνονται» στον Αλβανό και σε άλλους τρεις που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Το δεύτερο κοντέινερ με τα 110 κιλά μέχρι στιγμής δεν αποδίδεται σε αυτή την εγκληματική οργάνωση και οι Αρχές ψάχνουν να δουν σε ποιον ανήκει.

Τα 210 κιλά έχουν πάνω τους το λογότυπο Sparta.

 

Στην κατοχή του υπηκόου Αλβανίας που συνελήφθη βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών με γεμιστήρα και αρκετά φυσίγγια. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παλαιότερη υπόθεση.

Ο ίδιος φέρεται να είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε χάπια Captagon -τα οποία είναι γνωστά ως ναρκωτικά των τζιχαντιστών– σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμο. Μάλιστα, είχε τότε άλλο ονοματεπώνυμο.

Κομβικό ρόλο έχει ακόμα ένας Έλληνας, ο οποίος έχει συλληφθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δραστηριοποιούνταν στη Λατινική Αμερική και είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με αντάλλαγμα όπλα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στην εξάρθωση εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης.

Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε κοντέινερ για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ' Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα και, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

- Ένας 48χρονος είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους.

- Ένας 36χρονος είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών.

- Ένας 64χρονος επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων.

- Ένας 54χρονος ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: κοκαΐνη συνολικού βάρους 510 γραμμαρίων, χρηματικό ποσό των 131.675 ευρώ, πιστόλι με γεμιστήρα με 15 φυσίγγια, 37 φυσίγγια των 9 mm και 3 φυσίγγια των 7.65 mm, 3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker), σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου.

Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση και άλλων μελών της.