Ο ΕΦΕΤ αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου σχολικών γευμάτων, μετά τη δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία

Ο ΕΦΕΤ αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου σχολικών γευμάτων, μετά τη δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία

Από φορτηγό «κολλητά» στο κτίριο ξεκίνησε η φωτιά - Σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα ερευνά η Πυροσβεστική

Στοπ σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο άμεσης επαναλειτουργίας του καμένου εργοστασίου της «Γιαννίτσης Group» βάζει ο ΕΦΕΤ. Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής συνδέεται με τα σχολικά γεύματα, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την τροφική δηλητηρίαση 63 μαθητών στη Λαμία, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι νεοτέρας.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, έκριναν σκόπιμο να αναστείλει τη λειτουργία μέχρι να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν την ασφαλή παραγωγή ειδών τροφίμων και ο ΕΦΕΤ εξέδωσε την υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 απόφαση του, σύμφωνα με το lamiareport. 

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ για «Αναστολή διανομής σχολικών γευμάτων στο Δήμο Λαμιέων».

Ειδικότερα ο φορέας που είχε διεκπεραιώσει τον διαγωνισμό για τα σχολικά γεύματα σε όλη τη χώρα αναφέρει τα παρακάτω:

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.»

Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.».

Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Από πού ξεκίνησε η φωτιά

Ο ρεπόρτερ Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» για τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα σχολικά γεύματα και που εξαιτίας τους έπαθαν δηλητηρίαση.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι έρευνες για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο στη Λαμία το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στην περιοχή.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και σε παρακείμενες εγκαταστάσεις άλλων επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο που έπιασε φωτιά.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να είναι προβληματισμένοι καθώς το φορτηγό φαίνεται να είναι αρκετά κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά.

Δεύτερον, τους προβληματίζει το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, παρά ο γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν είναι εύφλεκτα.