Στο «μικροσκόπιο» οι κάμερες για τη φωτιά στο εργοστάσιο που παρασκεύαζε σχολικά γεύματα στη Λαμία

Στο «μικροσκόπιο» οι κάμερες για τη φωτιά στο εργοστάσιο που παρασκεύαζε σχολικά γεύματα στη Λαμία

Η χρονική συγκυρία και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκαν οι φλόγες προβληματίζουν τις Αρχές που ερευνούν κάθε ενδεχόμενο

Το υλικό από τις κάμερες του εργοστασίου στη Λαμία που ελέγχεται για τα σχολικά γεύματα που ετοίμαζε και διένειμε σε σχολεία, για να διαπιστώσουν πώς εκδηλώθηκε η φωτιά το βράδυ της περασμένης Κυριακής και πήρε ταχύτατα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τους οι Αρχές.

Η χρονική συγκυρία προβληματίζει, καθώς το εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν δεν υπήρχε κανείς. Στις 9:30 το βράδυ, με τον υπάλληλο της εταιρείας Security να φθάνει μισή ώρα αργότερα, όταν και ξεκινούσε η βάρδια του και να αντικρίζει την πυρκαγιά να έχει τυλίξει το εργοστάσιο και τους πυροσβέστες να προσπαθούν να την περιορίσουν. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς πολλές από τις κάμερες καταστράφηκαν, όμως όλα τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί σε σκληρό δίσκο, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αρχών. Οι αναλυτές της πυροσβεστικής θεωρούν, ότι ένα από πιθανότερα σενάρια είναι αυτό του εμπρησμού. Κι αυτό γιατί όταν οι πυροσβέστες έφθασαν στο εργοστάσιο, είδαν τις φλόγες να καίνε διάφορα σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν μαθητές σχολείων στη Λαμία έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, από τα έτοιμα σχολικά γεύματα που τους μοιράστηκαν. Η επιχείρηση ελέγχεται, καθώς σε 10 δείγματα εντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Οι υπεύθυνοι το πρωί ανέμεναν το κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της έρευνας για τα τρόφιμα που διατέθηκαν σε σχολεία της προηγούμενες μέρες. Το κλιμάκιο του ΕΦΕΤ είχε βρεθεί και το περασμένο Σάββατο στο εργοστάσιο της Λαμίας, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει ελέγχους, καθώς ήταν κλειστή η γραμμή παραγωγής.

Ποια είναι η εταιρεία που ελέγχεται για τα γεύματα

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας «Γιαννίτσης», το εργοστάσιο της Λαμίας παρασκευάζει καθημερινά έτοιμα γεύματα για την κάλυψη μιας σειράς εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και συνεδρίων στην Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο. Η εταιρεία εστίαζε στα διαφημιστικά της, στους αυστηρότατους κανόνες υγιεινής που ακολουθούνται για τη διασφάλιση της ποιότητας.

Η εταιρεία είχε αναλάβει μεταξύ άλλων τη σίτιση ασθενών και γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, είχε μισθώσει το εστιατόριο – κυλικείο του Γενικού Νοσοκομείο της Λαμίας με self service φαγητά, είχε αναλάβει τη σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων και ετοίμαζε τα σχολικά γεύματα μαθητών στην περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα σε σχολεία της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου και του Δομοκού, για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα. Επιπλέον, είχε αναλάβει τη σίτιση των σπουδαστών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου καθησυχάζουν τους υπαλλήλους τους και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση που διαμορφώθηκε, με τις Αρχές να ελέγχουν τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο.