Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τον σκηνοθέτη Κωστόπουλο ζήτησε ο εισαγγελέας για την υπόθεση του βιασμού

Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τον σκηνοθέτη Κωστόπουλο ζήτησε ο εισαγγελέας για την υπόθεση του βιασμού

Τι είπε ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού» στην απολογία του

Την απαλλαγή του σκηνοθέτη που έχει υπογράψει την τηλεοπτική σειρά «Σασμός» Κώστα Κωστόπουλου που κάθεται στο εδώλιο μετά την καταγγελία της ηθοποιού Έλενας Αθανασοπούλου ότι τη βίασε το καλοκαίρι του 2010 ζήτησε ο εισαγγελεας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου .

«Είναι πολύ βαριά η κατηγορία για να καταδικάσω ελαφρά την καρδία αυτό τον άνθρωπο» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος είπε πως έχει αμφιβολίες για τη βασιμότητα της καταγγελίας.
«Δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία προσπαθούμε να πιαστούμε από κάποιες κλωστές…

Είναι προτιμότερο να μείνει ατιμώρητος ένας ένοχος παρά μα καταδικαστεί ένας αθώος. Έχω σοβαρές αμφιβολίες, μακάρι να ήταν διαφορετικό το αποδεικτικό υλικό» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελεας ζητώντας να αθωωθεί ο κατηγορούμενος.

Η εισαγγελική πρόταση καταχειροκροτήθηκε από τους ανθρώπους που φωνάζοντας «μπράβο» βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα για να στηρίξουν το γνωστό σκηνοθέτη.

Ο εισαγγελέας της έδρας μίλησε για τις αντίθετες εκδοχές των γεγονότων που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και αναλύοντας τα στοιχεία και τις μαρτυρίες τόνισε πως δεν πείστηκε ότι ο κατηγορούμενος βίασε την καταγγέλουσα. Μάλιστα , υπήρξε καταπέλτης για τη νεαρή ηθοποιό σημειώνοντας πως οι αναφορές της «δεν αντέχουν στην κοινή λογική» και έκανε λόγο για «απουσία αντικειμενικών στοιχείων» τονίζοντας πως πρόκειται για το λόγο του ενός έναντι του άλλου…

«Η καταγγέλουσα διακινδύνευσε να μη μπορεί να υποστηρίξει όσα καταγγέλει. Σεβαστό το επιχείρημα της ότι ήταν στην αρχή της καριέρας της, ότι προερχόταν από αξιοσέβαστη οικογένεια από την Κρήτη και ότι θα ήταν μη αρεστή ως στιγματισμένη. Θα προσέδιδε άλλη βαρύτητα στην καταγγελία της η άμεση χρονικά καταγγελία, ο ορισμός ενός ιατροδικαστή να δει αν υπάρχουν σημάδια άσκησης βίας, να εξεταστεί το αλκοόλ στο αίμα της, το οποίο θα μπορούσε να πράξει και ιδιωτικά, στο γυναικολόγο της ας πούμε. Ο κατηγορούμενος βρίσκεται εδώ με κατηγορητήριο ότι χρησιμοποίησε χημικές ουσίες, που θα μπορούσαν εν δυνάμει να οδηγήσουν και στο θάνατο της» ανέφερε στην αγόρευση του και υπογράμμισε την απουσία κάποιου μάρτυρα που θα περιέγραφε την κατάσταση της μετά τα το συμβάν. «Δεν μπορώ να δεχτώ την χημική ουσία γιατί αυτή θα οδηγούσε σε καταστολή, ενώ μετά πήγε σε άλλο κλαμπ. Αποκλείω και την ολική μέθη. Δεν αποκλείεται η μερική μέθη, αλλά αυτό δεν ταιριάζει με την περιγραφή της παθούσας ότι λιποθύμισε».

Ο εισαγγελεας αναρωτήθηκε αν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος «θα διακινδύνευε τη φήμη, την καριέρα και την οικογενειακά του για πέντε λεπτά βιολογικής ορμής». «Είναι ένας άγνωστος που τη γνώρισε σε μπαρ; Ο κατηγορούμενος δε μου φάνηκε να του λείπει το στοιχείο του καταλογισμού ευφυής μου φάνηκε . Υποτίθεται ότι ο σκοπός της μέθης ήταν να ολοκληρώσει. Γιατί δεν ολοκλήρωσε; Γιατί σταμάτησε ο κατηγορούμενος; Πάνω στη βιολογική στιγμή κι όμως σταμάτησε. Το θύμα μετά τι του λέει αυτού του καθάρματος; Φεύγει; Τρέχει; Του λέει «να πάω στο Ακρωτήρι!». Μπορούσε να πάει στο σπίτι της, υπάρχουν γυναίκες που θα ούρλιαζαν. Πως μένεις με το βιαστή στο αμάξι σε μια διαδρομή 30 λεπτών;» είπε ενώ εξέφρασε τη θέση πως «η παθούσα έδωσε μια ψυχρή κατάθεση, δεν έδειξε ότι το είχε ζήσει, δεν είχε καθόλου συναίσθημα…Και οι αντιδράσεις της στη συνέχεια όλα συνεκτιμούνται». Αναφερόμενος δε στις ηθοποιούς Μαρκέλα Γιαννάτου και Κατερίνα Διδασκάλου ανέφερε πως «οι καταθέσεις τους «ήταν βιωματικές».

«Σας ζητάω να μου δώσετε τη ζωή μου πίσω»

«Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει τη δουλειά μου για σεξουαλικό αντάλλαγμα…»ανέφερε, νωρίτερα , με κατηγορηματικό τρόπο στην απολογία του ο σκηνοθέτης.

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης είπε «τη δική του αλήθεια» για τα γεγονότα αρνούμενος ότι βίασε την νεαρή ηθοποιό χωρίς ,ωστόσο, να μπορέσει να εξηγήσει ποιος ήταν ο λόγος που τον κατήγγειλε . «Σας ζητάω να μου δώσετε τη ζωή μου πίσω γιατί αυτή θέλει να μου την πάρει …» είπε φορτισμένος απευθυνόμενος στους δικαστές σημειώνοντας πως ο ίδιος απο την πρώτη στιγμή δεν κρύφτηκε σεβόμενος το κίνημα metoo.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν και λαθρεπιβάτες σε αυτό το κίνημα…» πρόσθεσε ενώ λίγο αργότερα σημείωσε «Εγώ είμαι το θύμα των εκβιασμών με ένα τρόπο…».

Ο κατηγορούμενος, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του , ξεκίνησε την απολογία του τονίζοντας πως η θέση του «δεν είναι καθόλου ευχάριστη». Έχουν περάσει 2 χρόνια και 12 μέρες από τότε που πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη δουλειά μου που αγαπώ τόσο πολύ …» ανέφερε και εξήγησε συγκινημένος πως επέλεξε όλο αυτό το διάστημα να μην κάνει δηλώσεις και να περιμένει την ώρα του δικαστηρίου για να μιλήσει σεβόμενος τα παιδιά του και τη δουλειά του.

Στην δικαστική αίθουσα η καταγγέλουσα συνοδευόμενη από τον πατέρα της άκουγε με προσοχή τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ενώ δυο φορές σχολίασε δυνατά με τον κατηγορούμενο να μην αντιδρά παραμένοντας στο βήμα και κοιτάζοντας σταθερά προς το δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε όταν ξεκίνησαν οι φήμες πως υπάρχει καταγγελία σε βάρος του . «Υπήρχαν φήμες ότι είμαι εγώ για την καταγγελία και βγήκε μόνος μου και είπα ότι είμαι αυτός που λέει αυτή η κυρία. Σεβόμενος το metoo και την οικογενεια μου. Λένε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μένεις μόνος σου, εγώ δεν έμεινα ούτε μια στιγμή. Τα παιδιά μου είναι εδώ, οι φίλοι μου, η οικογενεια μου, οι ηθοποιοί της σειράς, οι συμμαθητές μου. Μέσα σε όλα αυτά τα ψέμματα υπάρχουν άνθρωποι που με στηρίζουν. Όσοι με συμπαθούν αλλά κι όσοι δεν με συμπαθούν θα πουν ότι είμαι ευθύς και ειλικρινής» είπε στην απολογία του.

Ανακαλώντας στη μνήμη του το καλοκαίρι του 2010 μίλησε για τη γνωριμία του με τη νεαρή ηθοποιό περιγράφοντας πως στο πάρτι της γιορτής του ήρθαν πιο κοντά και έτσι την επόμενη ημέρα ξαναβγήκαν. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκε με την ηθοποιό το βράδυ που καταγγέλει ότι τη βίασε. Είχαν πάει και άλλη μέρα σε ένα γνωστό μαγαζί το οποίο ήταν στέκι του, είπε.

«Πήγαινα χρόνια, με ήξεραν από τους ιδιοκτήτες μέχρι τα πόμολα. Δεν υπήρχαν σκοτεινά μέρη. Ήπιε κρασί, την κέρασα, φάγαμε. Δεν την έχω πάρει ποτέ στο σπίτι της, δεν την έχω αφήσει ποτέ εκεί.» περιέγραψε και συνέχισε «Μου είπε για την οικογενεια της και μου είπε ότι έχει ένα κάλεσμα μετά κι αν θέλω να την πάω. Στη διαδρομή μου είπε ότι θέλει να πάει τουαλέτα. Βγήκε, μπήκε ξανά στο αμάξι, αγκαλιαστήκαμε και μετά μου είπε δεν προλαβαίνουμε σήμερα πρέπει να πάω στο κάλεσμα. Την άφησα εκεί που μου είπε. Στεναχωριέμαι που οι άνθρωποι λένε τόσα ψέμματα!».

Μιλώντας για την επίμαχη νύχτα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως αφού έφυγαν από το μαγαζί σε κάποιο φανάρι φιλήθηκαν και της πρότεινε να σταματήσουν σε ένα πάρκινγκ κοντά στο κλαμπ που θα πήγαιναν. «Ημασταν στο μπροστά κάθισμα και φιλιόμασταν και μετά πήγαμε στο πίσω κάθισμα για πιο άνετα. Δε θυμάμαι πόσο είχε προχωρήσει η κατάσταση μου λέει «σταμάτα». Εγώ σταμάτησα και της λέω «έπαθες κάτι;». Μου λέει «θέλω να φύγουμε και να πάμε στο μαγαζί στις φίλες μου». Να σε πάω λέω, άντε τα καθίσματα πίσω, άντε να βγω να κουμπώσω τα παντελόνια, άντε να φύγουμε. Εγώ σε όλο το δρόμο τη ρωτούσα αν έπαθε κάτι, αν την πόνεσα, αν έκανα κάτι και δεν μιλούσε. Πήγαμε στο κλαμπ, τη ρώτησα αν θέλει να πάω μαζί της, δεν απάντησε, εγώ πήγα να δω τι έχει. Εκείνη ήταν μια χαρά, μιλούσε με τους φίλους της αλλά εμένα με αγνοούσε. Κι έφυγα. Πήρα το Βαζάκα (σς κοινός φίλος τους )να το συζητήσω, να του πω τι έγινε. Εκείνος μίλησε μαζί της και μου είπε ότι του είπε η καταγγέλλουσα πως τη βίασα. Του λέω «πλάκα μου κανείς; Τι μ@@@@@@ είναι αυτές; Γυρίζω πίσω να την πάω να καταθέσει σε οποίο αστυνομικό τμήμα θέλει και να είμαι δίπλα της». Αυτά μέχρι τις 3 τα ξημερώματα».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, εκείνη δεν θέλησε να συναντηθούν. «Είπε «ξεχνά το», το σεβάστηκα και το αφήσαμε εκεί. Μετά από 3 μήνες συναντηθήκανε και δεν μου έδειξε ότι υπήρχε προηγούμενο…» ανέφερε σημειώνοντας πως η ηθοποιός είχε ανταποκριθεί σε κάλεσμα 9 μήνες μετά, συζητούσαν στο Facebook μετά από 2 χρόνια ενώ το 2012 πήγε σε δοκιμαστικό για θεατρική παράσταση.

Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, επικαλέστηκε και φωτογραφίες με την μηνύτρια σε εξόδους μετα τον καταγγελλόμενο βιασμό.

«Εγώ ξέρω ότι δεν έχει γίνει καμία πράξη βίας και βιασμού»

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης υποστήριξε πως όταν μετά από 12 χρόνια ο φίλος του πάλι τον ενημέρωσε πως θα τον καταγγείλει για βιασμό η Έλενα Αθανασοπούλου ο ίδιος δεν τη θυμόταν .

«Δεν θυμόμουν ποια ήταν η Αθανασοπούλου με το χέρι στην καρδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο δικαστήριο και όπως είπε αποφάσισε να μην επικοινωνήσει μαζί της . Τότε , σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η καταγγέλουσα ξεκίνησε να κάνει αναρτήσεις με τις οποίες τον φωτογράφιζε και ο ίδιος επέλεξε να απαντήσει με δήλωση του γιατί «ήθελα να πάρω την ευθύνη». «Ήμουν κάθε εβδομάδα στα μανταλάκια» είπε.

Πρόεδρος: γιατί το έκανε όλο αυτό ;

Κατηγορούμενος: Και εγώ δυο χρόνια αυτό αναρωτιέμαι . Θα ήταν αστείο να πω ότι δεν με έχει βασανίσει…Πιστεύω ότι εκείνο το βράδυ το είπε στον Κώστα γιατί μπορεί να ήθελε να φανεί συμπαθής … Εγώ ξέρω ότι δεν έχει γίνει καμία πράξη βίας και βιασμού … Για 12 χρόνια δεν έχει πει τίποτα σε κανέναν, δεν ξέρω γιατί το έκανε . Εγώ βλέπω τη συμπεριφορά της τα 2 χρόνια
Εγώ διάλεξα να είμαι εδώ μπροστά σας…

Ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στην καταγγελία που έκανε σε βάρος του καταθέτοντας στο δικαστήριο η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.

«Ότι είπε η Διδασκάλου από την πρώτη έως την τελευταία λέξη είναι ψέματα... Την ξέρω 35 χρόνια .
Ξέρει τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου εχουμε συνεργαστεί . Στη σειρά «έρωτα» εγώ την πρότεινα» ανέφερε χωρίς μα μπορεί να δώσει εξήγηση για τις αναφορές της.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης και ο Κώστας Αρζόγλου

Δηλώσεις στήριξης του Κώστα Κωστόπουλου της Βάσιας Παναγοπουλου , της Μιμής Ντενίση αλλά και της Άλκηστις Μαραγκουδακη προσκόμισε νωρίτερα στο δικαστήριο η υπεράσπιση του ενώ παραιτήθηκε από την εξέταση του Κώστα Αρζόγλου ο οποίος ήταν μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης .

Ο Κώστας Αρζόγλου σε συνέντευξη του έκανε γνωστό πως μετά την κατάθεση της Κατερίνας Διδασκάλου, η οποία ανέφερε ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον κατηγορούμενο , άλλαξε άποψη και δεν θέλησε να καταθέσει υπέρ του . Μάλιστα, στην συνέντευξη του , η οποία αναγνώστηκε στο δικαστήριο, ο ηθοποιός ανέφερε πως επικοινώνησε με την καταγγέλουσα γεγονός που η υπεράσπιση χαρακτήρισε «δικονομικό ατόπημα».

«Συγγνώμη της ζήτησε …» ήταν η αντίδραση του πατέρα της καταγγέλλουσας που παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία και λίγο αργότερα αποχώρησε εξοργισμένος φωνάζοντας : «Αν δεν ήμουν εγώ ο κ. Κωστοπουλος δεν θα ήταν στον εισαγγελέα . Το 2022 το έμαθα …».

«Δεν έρχεται να ορκιστεί στην τιμή του , να καταθέσει παίρνει σβάρνα τα κανάλια και λέει ότι θέλει … συνεκτιμούνται όλα» ήταν το σχόλιο του προέδρου σχετικά με τη στάση του Κώστα Αρζόγλου .

Οι τόνοι ανέβηκαν , κατά τη διάρκεια της διαδικασίας , με αφορμή την ανάγνωση δημοσιευμάτων που αφορούσαν τον κατηγορούμενο.

Η υπεράσπιση εξέφρασε αντιρρήσεις για την ανάγνωση δηλώσεων στον Τύπο που αφορούν τον εντολέα της . «Αντιλέγουμε σε οποιονδήποτε που έχει κάνει δηλώσεις και δεν έρχεται να υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά με τον εισαγγελέα επίσης να αντιδρά .
Η υπεράσπιση σημείωσε πως δεν μπορεί να αντικρούσει αναφορές στο Facebook και το X
«Δικονομικά δεν είναι έγγραφα» ανέφερε με τους συνηγόρους στήριξης της κατηγορίας να ζητούν τη συνέχιση της ανάγνωσης τον εισαγγελέα να το ….αφήνει στην κρίση του δικαστηρίου το οποίο ,τελικά, αποφάσισε την αναφερθεί μόνο στα σχετικά με την καταγγελία δημοσιεύματα.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν και κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι ηθοποιοί
Βύρων Κόλασης , Μελπομένη Κωστή αλλά και η επί σειρά ετών βοηθός του κατηγορούμενου .
Όλοι οι μάρτυρες υποστήριξαν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο γνωστός σκηνοθέτης βίασε την καταγγέλουσα .
«Ο χώρος μας είναι μικρός ουδέποτε ακούστηκε κάτι για τον κ. Κωστόπουλο» ανέφεραν μεταξύ άλλων .

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου