Τι αναφέρει η Αστυνομία για τις 4 συλλήψεις για τις εκρήξεις σε Πειραιά και Καλλιθέα

Τι αναφέρει η Αστυνομία για τις 4 συλλήψεις για τις εκρήξεις σε Πειραιά και Καλλιθέα

Ποια είναι η δράση αυτών που πιάστηκαν από το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ

Tο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στη σύλληψη 4 ατόμων για την εμπλοκή τους σε δύο διαφορετικές υποθέσεις τοποθέτησης και ενεργοποίησης εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίες σημειώθηκαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά καθώς και σε κάβα ποτών στην Καλλιθέα.

Πρόκειται για δύο 37χρονους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην υπόθεση έκρηξης στο πρατήριο υγρών καυσίμων, καθώς και 35χρονο αλλοδαπό και 39χρονο Έλληνα, που όπως διαπιστώθηκε εμπλέκονται στην υπόθεση έκρηξης στη κάβα ποτών στην Καλλιθέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την προανακριτική έρευνα προέκυψε, ότι τα ξημερώματα της 8 Μαρτίου, οι δύο 37χρονοι αλλοδαποί, φορώντας κράνη και επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, προσέγγισαν το πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά, και τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) σε οικόπεδο που ήταν δίπλα στο πρατήριο. Στη συνέχεια, τον ενεργοποίησαν και διέφυγαν με την μοτοσικλέτα.

Μάλιστα, τόσο πριν όσο και μετά της έκρηξης οι δυο δράστες κινήθηκαν με δύο οχήματα, τα οποία ενοικιάστηκαν με ψευδή στοιχεία, ενώ απ' το χώρο που εξήχθη ο εκρηκτικός μηχανισμός, στο ίδιο σημείο απέκρυψαν και την μοτοσικλέτα, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για την υπόθεση έκρηξης στη κάβα ποτών στη Καλλιθέα, προέκυψε ότι, τα ξημερώματα της 11 Μαρτίου, ο 35χρονος αλλοδαπός και ο 39χρονος Έλληνας, προσέγγισαν με δίκυκλη μοτοσικλέτα την κάβα. Ακολούθως, ο 39χρονος αφού αποβιβάστηκε από την μοτοσικλέτα - ιδιοκτησίας του, τοποθέτησε και ενεργοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της κάβας και στη συνέχεια διέφυγαν με την ίδια μοτοσικλέτα.

Όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία και στις δύο υποθέσεις, από την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών λόγω του σημείου που είχαν τοποθετηθεί, θα μπορούσε να προκληθεί τραυματισμός ατόμου, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη του πρατηρίου, στην κάβα καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα, διαμερίσματα και οχήματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που ενεργοποιήθηκαν στις δύο αυτές υποθέσεις αποτελούνταν από ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, ενώ η πυροδότησή τους έγινε με χρήση γυμνής φλόγας.

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι και σήμερα το πρωί, σε περιοχές της Αττικής, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα κατά συναυτουργία και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης, ο ένας απ' τους 37χρονους αλλοδαπούς επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας και κατά την ακινητοποίησή του, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση χτυπώντας τους αστυνομικούς, ενώ ο έτερος 37χρονος αλλοδαπός, για τον οποίο μάλιστα προέκυψαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις επέδειξε πλαστό διαβατήριο και άδεια ικανότητας οδήγησης.

Για τους λόγους αυτούς, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και για κατά περίπτωση βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και πλαστογραφία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη επιπλέον και ένας 23χρονος ημεδαπός καθώς στο όχημά του στο οποίο εντοπίστηκε μαζί με τον 35χρονο αλλοδαπό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, δύο πλαστές πινακίδες καθώς και πιστόλι με γεμιστήρα με τρία φυσίγγια.

Σε σωματικές έρευνες καθώς και σε έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• τηλεφωνική συσκευή, 10 κινητά τηλέφωνα, πλαίσιο κάρτας SIM,

• αυτοσχέδια συσκευασία με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 5,9 γραμμαρίων,

• 5.400 ευρώ,

• 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια, θήκη όπλου, 112 φυσίγγια,

• πιστόλι με γεμιστήρα με 7 φυσίγγια,

• πλήθος ιδιόχειρων σημειωμάτων με αναγραφές καταστημάτων, χρηματικών ποσών, ονομάτων και τηλεφώνων,

• ρουχισμός και υποδήματα μεταξύ των οποίων και μπλούζα που φορούσε δράστης κατά την έκρηξη,

• 2 πλαστά διαβατήρια, πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης και φωτοαντίγραφα 2 πλαστών ειδικών βεβαιώσεων νόμιμου διαμονής,

• πληθώρα αναβολικών ουσιών,

• αλεξίσφαιρο γιλέκο,

• μαύρη ζώνη μέσης με ενσωματωμένο μαχαίρι, τσαντάκι,

• 2 ασύρματοι και φακός φάρος.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.