Θα είναι πιο ζεστό το καλοκαίρι του 2024 από το περσυνό; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Θα είναι πιο ζεστό το καλοκαίρι του 2024 από το περσυνό; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Πόσο «καυτό» θα είναι το φετινό καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να αργεί λίγο μιας και βρισκόμαστε ακόμα στην «καρδιά» της Άνοιξης, αλλά οι ανησυχίες των πολιτών, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι αυξημένες για τις θερμοκρασίες που μπορεί να έχουμε.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει δώσει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις. Με τον Ιανουάριο στη χώρα μας να εμφανίζει σημαντική υπέρβαση της θερμοκρασίας σε σχέση με τη μέση κλιματική τιμή, τον Φεβρουάριο να αναδεικνύεται στον θερμότερο Φεβρουάριο των τελευταίων 15 ετών στη Βόρεια Ελλάδα και τον Μάρτιο να αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Παρότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις, ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος  απάντησε στον σταθμό Action24 στο ερώτημα: «Το 2023 ήταν μια χρονιά η οποία έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Φαινόταν ότι μάλλον και το 2024, λόγω του Ελ Νίνιο, θα ήταν μια χρονιά η οποία σε παγκόσμια κλίμακα θα έσπαγε ρεκόρ».

Σημειώνοντας πως θα πρέπει «να συνηθίσουμε τις απότομες μεταβολές του καιρού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», ο ίδιος ανέφερε ότι «το να έχουμε στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια κυρίως του Μαΐου και του Ιουλίου την εκδήλωση καταιγίδων κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές οι απότομες μεταβολές, οι οποίες όταν έρχονται θα έρχονται με ακραία φαινόμενα, όπως είχαμε στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αυξάνεται δηλαδή η συχνότητα και η ένταση τέτοιου είδους φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής». Ερωτηθείς για το καλοκαίρι του 2024, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια ακριβής πρόγνωση και ότι οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, και το καλοκαίρι του 2024 θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία.

«Εγώ θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου ότι θα πάμε σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι. Τώρα το αν θα έχουμε καύσωνες, πόσες, με τι διάρκεια και ένταση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον η νέα κανονικότητα: θερμά και ξηρά καλοκαίρια, πολύ θερμότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη χώρα μας».