Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Έχω καταστραφεί οικονομικά, ισόβια»

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Έχω καταστραφεί οικονομικά, ισόβια»

Υποστήριξε ότι ο ίδιος ουδέποτε υπέγραψε κάτι που αφορούσε την ωραιοποίηση των στοιχείων

Επιμένοντας πως ο πατέρας του, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, είχε «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο» συνέχισε την απολογία του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της παραποίησης των οικονομικών δεδομένων της Folli Follie.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος δήλωσε, πως έχει «καταστραφεί οικονομικά ισόβια» και ζει από τη βοήθεια φίλων του, όπως και οι γονείς του, οι οποίοι είναι επίσης αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. «Με το που έγινε αυτή η ιστορία έμεινα διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2018 και μετά έγινα απλό μέλος. Οι αποδοχές μου μειώθηκαν πολύ. Και μετά ήρθε η εφορία και μου είπε να καταθέτω το μισθό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Και πως ζείτε;
Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Αυτή τη στιγμή είμαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί είναι 30 εκατ. ευρώ και οι προσαυξήσεις ημερησίως μπορεί να φτάνουν και 10. 000 ευρώ. Έχω καταστραφεί οικονομικά ισόβια.
Πρόεδρος: Οι γονείς σας πως ζουν;
Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.

Συνεχίζοντας την απολογία του ο Τζώρζτης Κουτσολιούτσος εστίασε στις κινήσεις που έγιναν στην Ασία υποστηρίζοντας πως «αν και υπήρχαν στελέχη και επιτελείο στρατηγικής, ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο». «Η εταιρία πήγαινε πολύ καλά στην Ελλάδα αλλά η διορατικότητα του πατέρα μου έλεγε να ανοίξουμε και σε άλλες πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και η Γενεύη. Το 1994 υπήρχε ενδιαφέρον από έναν Ιάπωνα επιχειρηματία που ψώνισε από το κατάστημα στο Λονδίνο. Ήθελε να μιλήσει με την ιδιοκτησία γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία. Ήθελε την αποκλειστική χρήση του σήματος στην χώρα του» είπε και πρόσθεσε: «Η επιτυχία ήταν άμεση. Δεν προλαβαίναμε! Άλλαξε παρά πολύ τη νοοτροπία της εταιρίας επειδή έπρεπε να ανταποκριθούμε, υπήρχε πειθαρχία που δεν ήταν συνηθισμένη σε ελληνική εταιρία…Από το 2004 που εγκαταστάθηκε μόνιμα ο πατέρας μου, όταν ερχόταν στην Ελλάδα μας ενημέρωνε για τα τεκταινόμενα στην Ασία».

«Αισθάνθηκα θυμό και αγανάκτηση»

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υποστήριξε ότι σοκαρίστηκε όταν διάβασε την έκθεση της Alvarez για την εταιρεία. «Αισθάνθηκα ένα θυμό και μια αγανάκτηση ότι δε μπορούσα να φανταστώ πως γινόντουσαν τέτοιου είδους παρατυπίες. Ειδικά για τα πλαστά έγγραφα ένιωσα μεγάλη οργή. Αν δει κανείς την έκθεση, με απλά μαθηματικά, διαπιστώνει ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στην ωραιοποίηση των στοιχείων ανακάλεσε στην μνήμη του συζήτηση που είχε με τον πατέρα του.

«Θυμάμαι δυο λόγια του πατέρα μου. Μου είπε «είσαι ο γιος μου, αλλά αυτό το μαγαζί είναι δικό μου και θα κάνω ότι θέλω». Τους είπα «μη με ενοχλήσετε ξανά». Έπρεπε να δω τι θα κάνω. Είχα προβληματιστεί» είπε και ανέφερε πως ένιωθε εγκλωβισμένος καθώς ο όμιλος είχε γιγαντωθεί στην Ευρώπη. «Είμαι ο μοναχογιός. Το να αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου το αντίκτυπο χρηματιστηριακά θα ήταν δεκαπλάσιο από αυτό που έγινε με την QCM. Ήμουν εγκλωβισμένος. Αν ήξερα τα επακόλουθα της ωραιοποίησης, ότι ήταν ωρολογιακή βόμβα…θα είχα αντιδράσει αλλιώς» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κατηγορούμενος είπε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο πατέρας του είχε λόγο στους συνεργάτες της Ασίας, ενώ τόνισε πως ο ίδιος ουδέποτε υπέγραψε κάτι που αφορούσε την ωραιοποίηση των στοιχείων. «Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, όσο είχα εμπλακεί στην ιστορία. Η ωραιοποίηση μπορεί να ήταν κάτω από 10%. Προσπαθούσα να συμπιέσω να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Σε αυτά που απαντούσα έλεγα να είναι όσο πιο λίγο γίνεται. Δεν είχα ρόλο και τέτοια εξουσία. Δεν είχα υπογράψει ποτέ τίποτα» ανέφερε. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν παρακολουθούσε τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου και επιχείρησε να βγάλει από το "κάδρο" συγκατηγορούμενους του.

Πρόεδρος: Την ωραιοποίηση την γνώριζαν οι συγκατηγορούμενοι σας;
Κατηγορούμενος: Όχι, θα είμαι απόλυτος σε αυτό. Ήμασταν δεμένη ομάδα και δεν ήθελα να τους μεταφέρω το βάρος.
Πρόεδρος: Η μητέρα σας;
Κατηγορούμενος: Όχι. Υπήρχε ένταση με τον πατέρα μου σε διαφορά επίπεδα. Υπήρχαν τριβές. Η μητέρα μου ήταν κάτι ξεχωριστό γιατί είχε να κάνει με την εικόνα της εταιρίας. Την αισθητική, τις διαφημίσεις…ήταν επικεφαλής του δημιουργικού.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υποστήριξε πως οι ωραιοποιημένες καταστάσεις πήγαιναν στο ΔΣ και μετά στον ορκωτό ελεγκτή.

Μαρία Ζαχαροπούλου