Βίντεο ντοκουμέντο από την δράση συμμορίας «πορτοφολάδων» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Βίντεο ντοκουμέντο από την δράση συμμορίας «πορτοφολάδων» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Φόβος και τρόμος επιβατών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τουριστών που επισκέπτονταν αξιοθέατα της Αθήνας, είχε γίνει η πολυπληθής συμμορία αλλοδαπών πορτοφολάδων, η οποία εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και της οποίας ως ηγετικό στέλεχος ταυτοποιήθηκε ο 37χρονος Αλβανός κακοποιός που είχε πυροβολήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γκάζι τρεις νεαρούς από την Κρήτη.

Η αρχή για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας έξι Ρουμάνοι. Κάθε υποομάδα του δικτύου είχε ξεχωριστό πεδίο δράσης όπως διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές αντικειμένων από ΙΧ και σπίτια, διάθεση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ και διοχέτευση κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους.

Όταν έλεγαν mortul (Πεθαμένος) εννοούσαν πορτοφόλι, Indian (Ινδιάνος) εννοούσαν τον αστυνόμο, Les (τρέχω) εννοούσαν ότι κλέβουν και Sobolan (Αρουραίος) σήμαινε ναρκωτικά. Τα κέρδη συμμοριών ανέρχονται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι είχαν διακινήσει 1.500 πλαστά χαρτονομίσματα, 16 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης. Ορμητήριο, αλλά και χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών και κλοπιμαίων, αποτελούσε καφέ – μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.