Σεισμός στην Ηλεία: Σημαντικές ζημιές στη Ζαχάρω – Προβλήματα και στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σεισμός στην Ηλεία: Σημαντικές ζημιές στη Ζαχάρω – Προβλήματα και στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ρωγμές έχουν καταγραφεί σε κτίρια και υποδομές - Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών

Ο Δήμος Ζαχάρως ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά των Στροφάδων που ταρακούνησε την Ηλεία.

Ζημιές υπέστησαν το στάδιο της Ζαχάρως, όπου υπάρχουν ρωγμές στα τοιχώματα της κερκίδας και στις αίθουσες των αποδυτηρίων, παλιά κτήρια και γεφύρια, ενώ κατέρρευσαν και κάποιοι παλιοί μαντρότοιχοι. Ο δήμαρχος Κώστας Μητρόπουλος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς», τόνισε χαρακτηριστικά για το πλήγμα του σεισμού στην περιοχή του ότι «σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους που έγιναν από τα συνεργεία μας, έχουν καταγραφεί ζημιές στις εγκαταστάσεις του σταδίου», προσθέτοντας ότι «θα κλείσουν για κάποιες μέρες για λόγους προστασίας. Θα υπάρξει όμως και δεύτερος έλεγχος στο στάδιο για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος των ζημιών».

Να σημειωθεί ότι πλέον και μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, θα λειτουργεί μόνο ο χώρος του στίβου και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Ακόμη, ο δήμαρχος Ζαχάρως ανέφερε ότι «έχουν καταγραφεί ρωγμές σε παλιά γεφύρια και σε παλιά σπίτια, καθώς και σε μαντρότοιχους σπιτιών μέσα στην πόλη της Ζαχάρως». Πάντως, όπως επεσήμανε, «συνολική εικόνα για τις ζημιές θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών».

Για τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην περιοχή, ο Δήμος Ζαχάρως τόνισε σε ανακοίνωσή του:

«O Δήμος Ζαχάρως μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μας, ενημερώνει ότι κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών προέβησαν σε ελέγχους των σχολικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών. Παρακαλούνται οι πολίτες να ελέγξουν τις οικίες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν υλικές ζημιές από τον σεισμό, να ενημερώσουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, στα εξής τηλέφωνα: 2625360301-317.

Επίσης ενημερώνουμε τους γονείς ότι τα Σχολεία, ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ του Δήμου Ζαχάρως, αναστέλλουν την λειτουργία τους για σήμερα (σ.σ. χθες) Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά».

Προβλήματα και στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Αρκετά σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ο σεισμός και στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αφού καταγράφηκαν ρωγμές σε σχολεία της περιοχής, ενώ πρόβλημα υπήρξε και στο Πολιτιστικό – Πνευματικό κέντρο του Καλλικώμου, όπου ένας εξωτερικός τοίχος έχει γύρει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα άμεσα ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Ζωγόγιαννης, να τοποθετήσει κορδέλες που απαγορεύουν τη στάθμευση οχημάτων, αφού μπορεί να καταρρεύσει ο τοίχος και να προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα «Πατρίς», ότι ο δήμος καταγράφει όλα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες ρωγμές σε σχολεία της περιοχής, θα γίνει περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Επίσης στο Πολιτιστικό – Πνευματικό κέντρο Καλλικώμου ένας εξωτερικός τοίχος έχει γύρει επικίνδυνα και θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή από τους πολίτες, για την αποφυγή δυσαρεστών καταστάσεων. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο δήμο τα οποία όμως θα καταμετρηθούν τις επόμενες ώρες για να ξέρουμε και το συνολικό μέγεθος τους».