Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό, αθώα η μητέρα της – Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό, αθώα η μητέρα της – Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση

Η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης

Με την απόφαση για ενοχή του κεντρικού προσώπου στην υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό και την αθώωση μητέρας της πέφτει η αυλαία της δίκης μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δυο μηνών.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση κρίνοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία.

Ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε, επίσης, ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, για Πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων) , για Μαστροπεία και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Αθωωτική ήταν η κρίση των δικαστών μόνο για το αδίκημα της εμπορίας ανήλικου .

Η μητέρα της 12χρονης ξέσπασε σε κλάματα όταν άκουσε την απαλλακτική απόφαση των δικαστών.

Συγκεκριμένα , το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώα την κατηγορούμενη για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας και αθώα κατά πλειοψηφία (4-3) για μαστροπεία.

Καταδικαστική ήταν η κρίση των δικαστών για την μητέρα μόνο για πλημμεληματική εκβίαση.

Οι δικαστές έκριναν ένοχο τον επονομαζόμενο «Μιχάλη» για τις πράξεις της Διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για το αδικημα της απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ένοχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο του «πελάτη» για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επιπλέον , ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Η «μάχη» των ελαφρυντικών

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από κοινό και δημοσιογράφους για την προστασία της ανήλικης.

Η πόρτα της δικαστικής αίθουσας άνοιξε μόνο σήμερα για να ανακοινωθεί η απόφαση επί της ενοχής ή όχι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους 26 κατηγορούμενους και αμέσως μετά έκλεισε και πάλι .

Τώρα οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παίρνουν τη σκυτάλη της διαδικασίας προκειμένου να δώσουν τη «μάχη» των ελαφρυντικών για τους εντολείς τους. Άλλωστε, η αναγνώριση ελαφρυντικών είναι καθοριστική για την τελική ποινή που θα επιβληθεί στους κατηγορούμενους.

Η εισαγγελική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας προκάλεσε αντιδράσεις όταν διατύπωσε τις αμφιβολίες της ότι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της 12χρονης υπήρξε μαστροπός και βιαστής του παιδιού. Παράλληλα , η εισαγγελική λειτουργός ανέδειξε ως κεντρικό πρόσωπο την 38χρονη μητέρα της 12χρονης ζητώντας την ενοχή της για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει αν και η ίδια αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση έχοντας στο πλευρό της την οικογένεια.

Ρόλος μαστροπού επιφύλαξε η εισαγγελέας και στον κατηγορούμενο που έγινε γνωστός ως «Μιχάλης» ενώ καταδικαστική ήταν και για τους 22 από τους 23 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο ως τα πρόσωπα που το παιδί φέρεται να αναγνώρισε ως «πελάτες».

Μαρία Ζαχαροπούλου