Η αφρικανική σκόνη έχει «σκεπάσει» τη χώρα – Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Η αφρικανική σκόνη έχει «σκεπάσει» τη χώρα – Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Τι αναφέρει στην πρόβλεψή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς

Aισθητή είναι σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου για δεύτερη ημέρα η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα, φαινόμενο που προκαλεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες

Το νέφος αφρικανικής σκόνης είναι ιδιαίτερα αισθητό προς τα πιο νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας και την Κρήτη. Ωστόσο, από σήμερα το απόγευμα αναμένεται μία σταδιακή υποχώρηση του έντονου φαινομένου. Για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σχολίασε: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Στην ανάρτηση του τόνισε, πως οι υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα επικρατήσουν μέχρι και την Πέμπτη, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος από την Κυριακή 31 Μαρτίου, αλλά με μικρότερες συγκεντρώσεις.