Ο πιο ζεστός Μάρτιος της 20ετίας – Καλοκαίρι με πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου σήμερα

Ο πιο ζεστός Μάρτιος της 20ετίας – Καλοκαίρι με πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου σήμερα

Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τη αφρικανική σκόνη - Τι καιρό θα έχουμε αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός αν και βρισκόμαστε ακόμα στο Μάρτιο και μάλιστα σήμερα εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες ένα «πέπλο» αφρικανικής σκόνης έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του Meteo για τις μέγιστες θερμοκρασίες, που δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ μαζί με την αφρικανική σκόνη. Σήμερα λοιπόν 27 Μαρτίου η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε στους 32,6 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Η τιμή αυτή καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στον Αλικιανό Χανίων και είναι η υψηλότερη από το 2010, χρονιά στην οπoία ήδη λειτουργούσαν αρκετοί σταθμοί του meteo.gr στην Κρήτη. Οι αμέσως προηγούμενες μέγιστες τιμές στο νησί ήταν 30,1 βαθμοί σε Φαλάσαρνα και Βρύσες Χανίων στις 31/03/2010.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Τετάρτη 27/03.

Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τη σκόνη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο «μέχρι και αύριο (28/3/24) το μεσημέρι, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν αυτή την συνεχόμενη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική… Θα πρέπει οι ευπαθείς ομάδες να προσέξουν». «Μετά θα ξαναέχουμε νοτιά το Σαββατοκύριακο, που θα ξανανεβάσει τη θερμοκρασία και θα ξαναέρθει σκόνη» συμπλήρωσε ωστόσο ο Γιάννης Καλλιάνος.

Τι καιρό θα έχουμε αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου

Αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια με γρήγορη βελτίωση. Πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει στα νότια νησιωτικά τμήματα. Σημαντική μεταφορά σκόνης αναμένεται κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 2 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 5 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ, ενώ σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ, εκτός από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου αναμένονται νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού και γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 και τοπικά στα ανατολικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.