Με τι καιρό θα κάνουμε κούλουμα και θα πετάξουμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα

Με τι καιρό θα κάνουμε κούλουμα και θα πετάξουμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα

Η πρόγνωση του καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες προβλέπονται την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, με περιορισμό της αστάθειας στα ορεινά και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές.

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν από βόρειες διευθύνσεις, κυρίως στο Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ πιθανότητα πρόσκαιρων, σποραδικών βροχών, υπάρχει για τα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών, κυρίως για τα ορεινά της Πίνδου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 19, στη Θεσσαλία από 6 έως 20, στην Ήπειρο από 4 έως 18, στη Στερεά από 6 έως 20, στην Πελοπόννησο από 4 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 19, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 και στην Κρήτη από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα, στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα ενισχυθούν και θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και στα νότια τμήματά του 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως μετά το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα οι οποίες από το απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Πού και πώς θα πετάξουμε τον χαρταετό

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται με αποχρώσεις του κίτρινου οι περιοχές στις οποίες περιμένουμε εντάσεις ανέμων πάνω από 3 μποφόρ την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενώ με γκρι χρώμα οι περιοχές στις οποίες η ένταση των ανέμων δεν ευνοεί το πέταγμα του χαρταετού.

Σύμφωνα με το Χάρτη, το πέταγμα του χαρταετού θα είναι εύκολη υπόθεση στα νησιά του Αιγαίου, στα Επτάνησα, στα παράκτια τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου, καθώς επίσης και στον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι τις Βόρειες Σποράδες. Στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές η χαμηλή ένταση του ανέμου θα δυσκολέψει το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.