Αναβιώνει στο Εφετείο Πάτρας η δίκη για το μακελειό της τετραμελούς οικογένειας στην Ανδραβίδα

Αναβιώνει στο Εφετείο Πάτρας η δίκη για το μακελειό της τετραμελούς οικογένειας στην Ανδραβίδα

Ξανά στο εδώλιο ο Διονύσης Βαρβαρέσος που σκότωσε τους ενοικιαστές του, τον 32χρονο και την 37χρονη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά ηλικίας 1,5 και 2,5 ετών ελπίζοντας σε αναγνώριση ελαφρυντικών

Οι στιγμές φρίκης και οι ανατριχιαστικές περιγραφές από το ξεκλήρισμα μιας τετραμελούς οικογένειας στην Ανδραβίδα στις 2 Μαρτίου 2022, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, θα αναβιώσουν ξανά στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, ενώπιον του οποίου θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο Διονύσης Βαρβαρέσος, ο άνθρωπος που έχει ομολογήσει και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε τετράκις ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση αυτή.

Το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών που τον παρέπεμψε σε δίκη, έκανε δεκτή την έφεση που άσκησε ο 62χρονος μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, που στις 9 Ιουνίου 2023 τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και επιβάλλοντάς του τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για κάθε μια ανθρωποκτονία και σε 21 μήνες φυλάκιση για τα υπόλοιπα, πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ο ένοχος για το στυγερό έγκλημα που διέπραξε στις 2 Μαρτίου 2022, αφαιρώντας τη ζωή ενός 32χρονου, της 37χρονης συζύγου του, καθώς και των δύο ανήλικων παιδιών τους ηλικίας μόλις 1,5 και 2,5 ετών, ελπίζει στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών να τύχει ευμενέστερης μεταχείρισης και κυρίως να του αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό.

Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, η εισαγγελέας της έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε «κατακεραυνώσει» τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο και απορρίπτοντας έναν προς έναν τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του Διονύση Βαρβαρέσου, είχε προτείνει την ενοχή του σύμφωνα με το κατηγορητήριο και είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ο κατηγορούμενους έδρασε με ιδιαίτερη σκληρότητα και ήθελε να τους εξαφανίσει ως οικογένεια» και με ιδιαίτερη έμφαση είπε, πως «είναι ένας εκτελεστής!». Επικαλούμενη όλες τις ψυχιατρικές γνωματεύσεις που εμπεριέχονταν στη δικογραφία, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών είχε αποδομήσει κάθε ισχυρισμό για μείωση καταλογισμού, περί ψυχικής διαταραχής και απώλειας μνήμης, επισημαίνοντας πως ο ένοχος δεν είχε κανένα ψυχιατρικό ιστορικό και πως υπήρξε αληθής συρροή σε όλες του τις πράξεις.

Ο ένοχος για την τετραπλή ανθρωποκτονία ήταν ψυχρός και κυνικός σε όλη τη διάρκεια της απολογίας του και ομολόγησε τις δολοφονίες, αποδίδοντας τις πράξεις του στην συμπεριφορά του ανδρόγυνου, που ενοικίαζε το σπίτι του, προς την μητέρα του, αλλά και προς τον ίδιο, μια συμπεριφορά, που όπως είπε, είχε επηρεάσει με άσχημο τρόπο την ψυχολογία του. Απολογούμενος, είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες για την σχέση που είχε με τα θύματά του, από την ημέρα που συμφώνησαν για την ενοικίαση του σπιτιού του, μέχρι και το απόγευμα της 2ας Μαρτίου του 2022, την ημέρα που αφαίρεσε τη ζωή από αυτούς και τα δύο βρέφη.

Όταν έφτασε όμως στην στιγμή της δολοφονίας, είπε κάτι, που τελικά δεν αποδείχθηκε ούτε από την ιατροδικαστική εξέταση, ότι δηλαδή ακολούθησε πάλη, πως οι τρεις τους έπεσαν στο κρεβάτι και εκεί έριξε έναν πυροβολισμό στον αέρα. Όμως, από την ώρα εκείνη και έπειτα επικαλέστηκε ένα κενό στη μνήμη του. Απαντώντας στους ισχυρισμούς του ενόχου, ο πρόεδρος του Μικτούθ Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, είχε αναρωτηθεί, πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος «χαμένος» να οργανώσει ένα σχέδιο εξαφάνισης, αναφερόμενος φυσικά στο γεγονός, ότι δύο από τις τρεις σορούς εντοπίστηκαν πάνω σε τρέιλερ και η τρίτη, του ενός βρέφους, δίπλα από αυτό.

«Όσον αφορά τις δολοφονίες και ειδικά των δύο βρεφών μιλάμε για ενός και δύο έτους που τα πνίξατε με τα ίδια σας τα χέρια. Τα πτώματα των τριών βρέθηκαν σε καρότσα προς μεταφορά. Αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τόσο ‘’χαμένος’’, το οργανώνει;» είχε διερωτηθεί ο πρόεδρος, που μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου είχε πει απευθυνόμενος στο Διονύση Βαρβαρέσο «κύριε κατηγορούμενε, όσα χρόνια και να σας βάζαμε, είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που κάνατε».