Επεισόδια με εννιά τραυματίες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Επεισόδια με εννιά τραυματίες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου 17.000 άτομα - Κλειστό το κέντρο μέχρι αργά το βράδυ λόγω νέων εκδηλώσεων - Δείτε φωτογραφίες του News

Νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της πορείας φοιτητών κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όταν η πορεία των φοιτητών έφτασε στο Σύνταγμα, μικρή ομάδα κουκουλοφόρων αποκόπηκε από το κυρίως σώμα και πέταξε μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από τα μεγάλα ξενοδοχεία στην πλατεία. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και γκλοπ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν -ευτυχώς ελαφρά- οκτώ φοιτητές και ένας 57χρονος, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς.

Η πορεία πραγματοποιείται ανημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην συγκέντρωση και πορεία συμμετέχουν περίπου 17.000 άτομα και έχουν γίνει 9 προσαγωγές. Η Αστυνομία προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εκτός από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απεργία επίσης έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, ενώ θα λάβει μέρος η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Επίσης στις 8:00 το βράδυ έχει προκηρυχτεί φεμινιστική διαδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, η Ελληνική Αστυνομία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση κατά περίπτωση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας, ώστε να μην διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- περιμετρικά των Προπυλαίων, της πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας), καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου, της Σταδίου και της Ακαδημίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των συναθροίσεων – κινητοποιήσεων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του News:


Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος