Στο ΣτΕ στο πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών σε Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα

Στο ΣτΕ στο πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών σε Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα

Συζητήθηκαν προσφυγές κατοίκων και συλλόγων

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε η προσφυγή κατοίκων και συλλόγων οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ, το Προεδρικό Διάταγμα, του 2022, που αφορά στο πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών σε Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα.

Οι αιτήσεις ακυρώσεων, που συζητήθηκαν στο Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, φέρουν την υπογραφή ενός Παραθεριστικού- Οικοδομικού Συνεταιρισμού, ενός Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικοπεδούχων και 93 κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά του 2018 που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες το επίμαχο σχέδιο «επιφέρει δραστική υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ανατολικής Αττικής». Σύμφωνα με τις αιτιάσεις τους, δεν έχει εγκριθεί νωρίτερα η αναγκαία στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), εν δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης, με την απαιτούμενη με τεχνική έκθεση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στις προσφυγές, μεταξύ άλλων, σημειώνεται αναφορικά με τη χωροθέτηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης πληγέντων ότι αντίκειται στις Συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και της αναλογικότητας, προσθέτοντας ότι δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις και δεν εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου