Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σύσσωμη η διαμαρτυρία για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ , εργατικά σωματεία και φορείς με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας» συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Σήμερα η απεργία μας έχει διττό στόχο. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών και είμαστε εδώ όπως ήμασταν και πέρσι για να δώσουμε λόγο τιμής, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται. Δεύτερος λόγος είναι ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτούς τους μισθούς και με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε σήμερα μια μάχη. Τη μάχη της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φτάνει πια ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Η ΑΔΕΔΥ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της διεκδικεί μεταξύ άλλων «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις - κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή διαδηλωτές και διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των 57 νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ. Λίγο αργότερα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο.

Επιπλέον διαδηλωτές και διαδηλώτριες από πρωτοβάθμια σωματεία που είχαν συγκεντρωθεί στα Χαυτεία κατευθύνθηκαν λίγο πριν τις 15.00 μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train. Οι συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train και στη συνέχεια έγραψαν «Οι ζωές μας» στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά.

Σημειώνεται ότι κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς άρθηκαν όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε εφαρμογή.