Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα για τα Τέμπη – Πορείες με κόκκινα μπαλόνια για τα θύματα

Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα για τα Τέμπη – Πορείες με κόκκινα μπαλόνια για τα θύματα

Οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, ζητάνε δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς

Απεργίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα 28 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, με αιχμή την τραγική επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ενώ στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τους πολίτες να κρατούν κόκκινα μπαλόνια στη μνήμη των θυμάτων. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Με δυο συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται η σημερνή 24ωρη πανελλαδική απεργία στην πόλη. Με την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΟΣΕ Λάρισας, όπου το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει τοποθετήσει μεταλλική πλακέτα αφιερωμένη στο γεγονός και στους ανθρώπους που χάθηκαν στον χώρο της πλατείας, η οποία θα αποκαλυφθεί σήμερα. Στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία παρίσταται και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας αλλά και στη μνήμη των θυμάτων ων Τεμπών. Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κτλ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών».

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ) τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30′ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι 12:00 με 4:00 το απόγευμα.