Τραγωδία στα Τέμπη: Μεσίστιες οι σημαίες την Τετάρτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τραγωδία στα Τέμπη: Μεσίστιες οι σημαίες την Τετάρτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Συγκινητική ανακοίνωση από την Πρυτανία του Ιδρύματος για τα 57 θύματα

Το δικό τους φόρο τιμής αποτίουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και οι Πρυτανικές αρχές του για τους 57 νεκρούς στο περσινό δυστύχημα των Τεμπών, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Τόνισαν δε ότι μέσα από αυτό τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το ακαδημαϊκό ίδρυμα, «πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής αίματος». Αύριο, 28 του μήνα οι σημαίες στο ΑΠΘ θα κυματίζουν μεσίστιες, ως φόρος τιμής και μνήμης και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, 57 συνάνθρωποί μας, οι οικογένειες, συγγενείς και φίλοι τους, συναντήθηκαν με το παράλογο στη κοιλάδα των Τεμπών. Δεκάδες ακόμη υπέστησαν τραύματα στο σώμα και την ψυχή που παραμένουν ανεπούλωτα.

Έναν χρόνο μετά, οι βουβές εικόνες της σύγκρουσης και της λάμψης, τα συντρίμμια που κατέκλυσαν τις οθόνες μας κι οι αφηγήσεις όσων επέζησαν συγγράφουν μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας.

Η ημέρα αυτή συνιστά υπόμνηση της ευθύνης των αρμοδίων αρχών να αποδώσουν την πρέπουσα δικαιοσύνη και του δικού μας χρέους να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν.

Ήταν παιδιά, αδέρφια και γονείς, ήταν φίλοι και σύντροφοι. Το ΑΠΘ πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής αίματος. Πολλοί και πολλές από αυτούς, ήταν φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η απουσία τους από τα αμφιθέατρα, οι κενές καρέκλες στη βιβλιοθήκη, οι φωτογραφίες της ορκωμοσίας που δεν πρόλαβαν, θα βαραίνουν για πάντα τη συλλογική μας συνείδηση.

Ως γονείς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ως συνάδελφοι και πολίτες, συναισθανόμαστε βαθιά τον πόνο των γονιών και των οικείων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στο Ίδρυμα και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες στη μνήμη των θυμάτων. Δεν θα ξεχάσουμε κανέναν τους. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ».