Γνωρίστε την LifePulse. Την εφαρμογή που κάνει την αιμοδοσία ευκολότερη από ποτέ!

Γνωρίστε την LifePulse. Την εφαρμογή που κάνει την αιμοδοσία ευκολότερη από ποτέ!

Ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσία τους

Υπάρχουν ορισμένες πράξεις, που ενώ δε μας στοιχίζουν τίποτα μπορούν να έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη ζωή κάποιου. Μία τέτοια πράξη αποτελεί και η εθελοντική αιμοδοσία.

Κάθε φορά που δίνουμε αίμα, δίνουμε ελπίδα και ζωή σε κάποιον συνάνθρωπο μας.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ατυχήματα, χειρουργικές επεμβάσεις ή σοβαρές ασθένειες, η πρόσβαση σε αίμα μπορεί να κρίνει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Παρόλο που η σημαντικότητα της αιμοδοσίας είναι ευρέως γνωστή, δυστυχώς υπάρχει γενικά έλλειψη αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο απαιτεί ενέργειες από πλευράς μας για την εξάλειψη του.

Εξάλλου, η αιμοδοσία μας αφορά όλους μας, αφού είτε εμείς, είτε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χρειάζεται αίμα. Πόσες φορές έχουμε δει άλλωστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις για ανάγκη αίματος, λόγω ατυχημάτων, εγχειρήσεων ή γενικά απροόπτων;

Αυτή την ανάγκη για αίμα αναγνώρισαν οι δημιουργοί της LifePulse, μίας εφαρμογής που στοχεύει σε ένα μέλλον στο οποίο για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καμία ιατρική διαδικασία δεν καθυστερεί λόγω έλλειψης αίματος.

Ο Θωμάς Πατσάνης, ο Πάνος Καραδαγλής, ο Δημήτρης Ποζαρίτης και ο Χρήστος Κατσάνος στοχεύουν το «Χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» να αλλάξει σε «αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν».

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε πως παρά τις καμπάνιες και τον μεγάλο αριθμό εθελοντικών οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει. Μελετώντας επιστημονική βιβλιογραφία που ανέλυε το προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, τι ενθαρρύνει και τι αποθαρρύνει την αιμοδοσία, η ιδέα για τη LifePulse γεννήθηκε.

Ως επιτυχία της LifePulse οι δημιουργοί της ορίζουν τον αντίκτυπό που θα έχει τόσο στις ατομικές ζωές των πολιτών, όσο και συνολικά στο υγειονομικό σύστημα. Ενώ, η μακροπρόθεσμα, επιτυχία για την LifePulse είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο. Στοχεύει στη μετατροπή της αιμοδοσίας από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.

Από αριστερά: Εύη Λαζού-Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης | η νικήτρια ομάδα Life Pulse – Θωμάς Πατσάνης, Front-end Developer | Δημήτρης Ποζαρίτης, Back-end Developer | Πάνος Καραδαγλής, UI/UX Designer | Martin Brandenburger, CEO και Πρόεδρος του ΔΣ της Lidl Ελλάς

Με τη συμμετοχή της στο μαραθώνιο η LifePulse κέρδισε την συμμετοχή σε 5-μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, το Social Innovation Lab, στα πλαίσια του οποίου τα μέλη της ομάδας πολλαπλαστιάστηκαν, η εφαρμογή έλαβε σάρκα και οστά και το όραμα γιγαντώθηκε.

Οι προοπτικές και η σημαντικότητα της εφαρμογής αναγνώριστηκαν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, όταν η LifePulse αναδείχθηκε νικήτρια του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αιμοδοσία είναι μια συνεχής ανάγκη. Συνεπώς, η ενθάρρυνση της είναι κρίσιμη. Κάθε άνθρωπος που δίνει αίμα κάνει μια τεράστια διαφορά στη ζωή κάποιου άλλου και με τη βοήθεια της LifePulse δίνεται σε όλους εμάς να είμαστε αρωγοί αυτής της διαφοράς.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή και να ορίσουμε την ομάδα αίματος μας. Έτσι κάθε φορά που κοντινά νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος χρειάζονται άμεσα τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος, λαμβάνουμε push notification.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:

Θωμάς Πατσάνης

Ο Θωμάς εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής.

Πάνος Καραδαγλής

Παθιασμένος με το UI/UX, ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της LifePulse.

Δημήτρης Ποζαρίτης

Full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία. Ο Δημήτρης είναι ο lead προγραμματιστής για το back-end της LifePulse.

Χρήστος Κατσάνος

Επίκουρος Καθηγητής HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο να αξιολογεί και να προτείνει νέα features για την εφαρμογή.

Μάθετε περισσότερα εδώ.