Δίκη για την πυρκαγιά Μάτι: Για ποιους πρότεινε την ενοχή και για ποιους απαλλαγή ο εισαγγελέας

Δίκη για την πυρκαγιά Μάτι: Για ποιους πρότεινε την ενοχή και για ποιους απαλλαγή ο εισαγγελέας

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Φεβρουαρίου οπότε και θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας

Ως υπεύθυνο για την έναρξη της φωτιάς που σάρωσε ζωές και περιουσίες στο Μάτι «έδειξε» τον κάτοικο της Πεντέλης ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, Παναγιώτης Μανιάτης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κλείνοντας την αγόρευση του, ζήτησε την ενοχή του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, καθώς εμφανίστηκε πεπεισμένος, ότι ήταν εκείνος που προσπαθώντας να κάψει κλαδιά από κλαδέματα απέναντι από το σπιτι του, έχασε τον έλεγχο. «Ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε τη φωτιά» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και απορρίπτοντας, παράλληλα, τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου που αρνείται.

«Μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο κατηγορούμενος προσκάλεσε τη φωτιά με σκοπό να κάψει τα κλαδιά από τα δέντρα της ιδιοκτησίας του. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16:20. Το αφήγημα ότι απουσίαζε, δεν προκύπτει, έχω τη γνώμη... Οι αποδείξεις αγορών που προσκόμισε είναι ανώνυμες και η χρήση κάρτας δεν επιβεβαιώνει ότι τη χρησιμοποίησε αυτός, θα μπορούσε να την είχε δώσει σε τρίτο για να τη χρησιμοποιήσει» εξήγησε και πρόσθεσε : «Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς.

Από ανθρώπινη άποψη αντιλαμβάνομαι ότι ο φόβος της απαξίας και του στιγματισμού της πράξης του τον αποτρέπει από μια ειλικρινή αποτύπωση όσων έπραξε…». Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του ο εισαγγελεας ανέφερε πως ο μόνος που γνωρίζει τι πραγματικά έγινε είναι ο κατηγορούμενος και ο Θεός . «Τελικά κάποιες πράξεις όσο καταστροφικές και αν είναι μόνο ο θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Στην μαραθώνια πρόταση του ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι 21 κατηγορούμενοι και ενίσχυσε τη θέση του επικαλούμενος μαρτυρίες αλλά και στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Ο εισαγγελέας τελικά ζήτησε την ενοχή 9 και την απαλλαγή 12 κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα , ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι :

Σωτηρης Τερζούδης (αρχηγός πσ)
Βασιλης Ματθαιοπουλος (υπαρχηγός πσ)
Ιωαννης Φωστιερης (επικεφαλής εσκε)
Νίκος Παναγιωτοπουλος (επίγειος επικεφαλής πσ)
Χαράλαμπος Χιωνης (επίγειος επικεφαλής πσ)
Βαιος Θανασιας (αντιδήμαρχος Μαραθώνα)
Ευαγγελος Μπουρνους (Δήμαρχος Ραφήνας )
Κ Μπαταλης (αντιδήμαρχος Ραφήνας) και
Κ Αγγελοπουλος ο οποίος φέρεται ως υπεύθυνος για τον εμπρησμό.

Επιπλέον , ζήτησε την απαλλαγή των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεακου, Δαμιανού Παπαδοπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσοπούλου, Γεωργίου Πορτοζουδη και Στέφανου Κολολουρη. Επίσης, του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπου Συρογιαννη, του τότε ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπακη, της τότε Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και των τότε Δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημήτριου Στέργιου Καψάλη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας που εκπροσωπούν τους συγγενείς θυμάτων και θύματα.

Μαρία Ζαχαροπούλου