Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Την απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Την απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

«Δεν μπορώ να δεχθώ, ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες, ήταν αυτό που έγινε»

Στην «παντελή έλλειψη συντονισμού» των δυνάμεων την μοιραία ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναφέρθηκε, συνεχίζοντας την αγόρευση του, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, Παναγιώτης Μανιάτης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, στο δεύτερο σκέλος της αγόρευση του, μίλησε για την κόλαση που επικράτησε στο Μάτι όπως αυτή καταγράφεται στις μαρτυρίες των ανθρώπων που τη βίωσαν και είχε ως αποτέλεσμα 104 νεκρούς. «Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συντονισμού και όχι η έλλειψη δυνάμεων» ήταν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, που κυριάρχησαν και καθόρισαν το αποτέλεσμα .
Ο κ. Μανιάτης , μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρία αξιωματικού που βρέθηκε στο πεδίο και κινήθηκε αυτοβούλως καθώς η μόνη εντολή που πήραν ήταν: «Κάντε ό, τι μπορείτε, σώστε ό, τι σώζεται».

«Με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις.Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν .Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικα στο Μάτι είπε «όχι». Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει… Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες» σημείωσε ο εισαγγελεας, ο οποίος τόνισε ότι «αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δημαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα είχε αποφευχθεί το χάος, αν οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για την πυρκαγιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε τη θέση πως υπήρχε ικανός χρόνια για να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν και χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι αφέθηκαν ανενημέρωτοι. «Έπρεπε να γίνει συντονισμένη ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας συμπληρώνοντας πως «υπήρχε ο χρόνος αν ο μηχανισμός ενημέρωνε τους πολίτες… Καθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς.Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας».

«Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιουσε έγκαιρα... Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτοτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή επτά ακόμα κατηγορουμένων των Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσοπουλου, Γ. Πορτοζούδη, Χαράλαμπου Συρογιάννη, Ιωάννης Καπάκης, Στεφάνου Κολοκούρη αλλά και της πρωην Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου σημειώνοντας ότι δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες. Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε σε μια προς μια στις εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ρένα Δούρου σημειώνοντας πως «οι αποδιδόμενες πράξεις δεν αποδείχθηκαν». «θεωρώ πως πρέπει να την απαλλάξετε» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές.

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου που αφορούν τον Χαράλαμπο Χιώνη.

Μαρία Ζαχαροπούλου