Συγκέντρωση δικηγόρων έξω από το υπουργείο Εργασίας και συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό

Συγκέντρωση δικηγόρων έξω από το υπουργείο Εργασίας και συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό

Παρατέθηκαν επίσημα στοιχεία από τις εκθέσεις του ΚΕΑΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αιτήματα τη διατήρηση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την καταβολή των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης του προηγουμένου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών σε βιώσιμη βάση.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δ. Βερβεσός μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την αντιμετώπιση των άνω ζητημάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικηγόρων και ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων να μείνουν ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν με καταδιωκτικά μέτρα λόγω απώλειας των ρυθμίσεων.

Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό και τους Προέδρους ΔΣ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Φινοκαλιώτη και ΔΣ Πειραιά Ηλία Κλάππα, τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ και υπεύθυνο ασφαλιστικού Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και εκπροσώπους των επιστημονικών και ασφαλιστικών φορέων, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Σπανάκη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μηλαπίδη. Στη συζήτηση κατατέθηκαν τα αιτήματα της Ολομέλειας και του Συντονιστικού των Φορέων.

Παρατέθηκαν επίσημα στοιχεία από τις εκθέσεις του ΚΕΑΟ σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μετά το 2017, τα τελευταία χρόνια έχουν απωλεσθεί πάνω από 750.000 ρυθμίσεις, ενώ η τρέχουσα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, όχι μόνον δεν είναι βιώσιμη, καθώς συνδέεται με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, αλλά και πιο αυστηρή από ποτέ, καθόσον η έστω και μια φορά απώλειά της, στερεί στον ασφαλισμένο τη δυνατότητα να αιτηθεί και πάλι τη ρύθμιση αυτή.

Από το Υπουργείο έγινε γνωστό, ότι της ευνοϊκής ρύθμισης για την ασφαλιστική ικανότητα έκαναν χρήση 400.000 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων οι 180.000 οφείλουν ποσά λιγότερα των 500 ευρώ και από τους λοιπούς 220.000 ασφαλισμένους οι 100.000 είναι αγρότες.

Περαιτέρω, ενημερωθήκαμε ότι εξετάζεται το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης για τα ανήλικα έμμεσα μέλη, τα ΑΜΕΑ και τους πάσχοντες χρόνιων ασθενειών, καθώς και το ζήτημα των ρυθμίσεων σε συνολική βάση από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τυχόν κοινή ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών και θα ενημερώσει στο άμεσο μέλλον για τις τελικές του αποφάσεις.