Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στο “Η Μητέρα”

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε εργαζόμενους, σε προνοιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, να διαμαρτύρονται για τα κεκτημένα δικαιώματά τους και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ούτε η τελευταία.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Σικιαρίδειο ίδρυμα, που έχει αναστείλει τις εργασίες του ακολουθεί ένα ακόμα, το ίδρυμα βρεφών “Η Μητέρα”, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος στο news.gr, το προσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τομέα φύλαξης, τεχνικοί, βρεφονηπιοκόμοι, αλλά και ιατρικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο τους τελευταίους οκτώ μήνες για δεδουλευμένα που αφορούν νυχτερινές βάρδιες, Κυριακές και αργίες.

Ο λόγος για τον οποίο οι 120 από τους 240 εργαζόμενους του “Μητέρα”, βρίσκονται σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση από τον περασμένο Ιανουάριο, είναι σύμφωνα μέλη του προσωπικού, η μεταφορά της εποπτείας του ιδρύματος από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας. Αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν είναι να μην έχουν κωδικοποιηθεί ακόμα, οι εκτός κανονικού ωραρίου αμοιβές ώστε να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να λαμβάνει αυτά που βάσει νόμου δικαιούται.

"Έχουμε παιδιά και υποχρεώσεις που τρέχουν", λένε. "Δεν τα βγάζουμε πέρα με τον πετσοκομμένο μισθό που παίρνουμε κάθε μήνα. Δουλεύουμε στη νυκτερινή βάρδια, αρκετές μέρες της εβδομάδας και είναι δικαίωμά μας να πληρωνόμαστε γι' αυτό", συμπληρώνουν.

Στις 22 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι, έστειλαν επιστολή απόγνωσης, απευθυνόμενοι στην υφυπουργό Υγείας, στον υφυπουργό Εργασίας και στη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους στο ακέραιο. Προειδοποιούν μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταφύγουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το πρώτο βήμα ξεκινάει από σήμερα, καθώς το προσωπικό του ιδρύματος θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 09.00 έως και τις 12.00. Για την ιστορία, το ίδρυμα που λειτουργεί από το 1953, παρέχει στέγη, τροφή και μητρική φροντίδα, μέχρις ότου να βρεθεί ανάδοχη οικογένεια για τα παιδιά αυτά που στις περισσότερες περιπτώσεις στερούνται ομαλού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Το μόνο που ζητούν όσοι εργάζονται εκεί, είναι να ακουστεί η φωνή τους, για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τη ζεστή αγκαλιά που μοιράζει τα τελευταία χρόνια "Η Μητέρα", στα εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενεί. (Το 24h.gr, θα επικοινωνήσει και με το υπουργείο Εργασίας για να λάβει απάντηση και από την πλευρά των υπευθύνων.)

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης