Μέγας Αλέξανδρος: Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του – Το φιλί με τον Ηφαίστωνα που προκάλεσε σάλο

Μέγας Αλέξανδρος: Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του – Το φιλί με τον Ηφαίστωνα που προκάλεσε σάλο

Ιστορικός εξηγεί τι ισχύει

Το Netflix κυκλοφόρησε πρόσφατα την νέα σειρά ντοκιμαντέρ των έξι επεισοδίων με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού», που εξερευνά τη ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη από ακαδημαϊκή σκοπιά, μέσω της αρχαιολογικής μελέτης και των συνεχιζόμενων ανασκαφών σε μια τοποθεσία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Επιπροσθέτως, η σειρά «διεισδύει» στη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον στρατηγό Ηφαιστίωνα, μια αμφιλεγόμενη σχέση που έχει απασχολήσει πολλούς ιστορικούς, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο, αν επρόκειτο για φιλία ή ερωτική σχέση. Μία σχέση, που όπως παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά το φιλί του με τον Ηφαιστίωνα.

Ο ιστορικός και συγγραφέας, Ήρκος Αποστολίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για το τι ισχύει, είπε: «Για 25 χρόνια έχω ασχοληθεί με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον σε αμερικανικά ντοκιμαντέρ. Υπάρχει μία τάση στην Αμερική, την αποδόμησης μεγάλων προσωπικοτήτων. Ο αρχαίος κόσμος δεν λειτουργούσε έτσι. Δεν ενδιαφέρονταν κανείς για το εάν ήταν κάποιος ομοφυλόφιλος. Ήταν ο Αλκιβιάδης και ο Καίσαρας, αυτά είναι γνωστά. Δεν σημαίνει τίποτα. Οι κουτσομπόληδες της αρχαιότητας προσπαθούσαν να βρουν πολλά πράγματα για εκείνον, όπως ότι πίνει. Τίποτα από αυτά δεν είναι αποδεδειγμένα. Αλλά ακόμα και εάν ήταν δεν ήταν έκφυλος», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Στην αρχαιότητα η ομοφυλοφιλία ήταν μέσα στο παιχνίδι. Ο Πλούταρχος μεταδίδει τέτοιες είδους πληροφορίες από τους κουτσομπολίστικες πληροφορίες της αρχαιότητας. Η λέξη ‘’ερωμένος’’ δεν σήμαινε αυτό που σημαίνει σήμερα. Ερωμένος σήμαινε ο φίλτατος, ο αγαπητός. Η εικόνα αυτή είναι προϊόν φαντασίας για να πουλήσει σε μια πουριτανική κοινωνία. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση».