Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Στις 13 Φεβρουαρίου η εισαγγελική πρόταση

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Στις 13 Φεβρουαρίου η εισαγγελική πρόταση

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορούμενων

Στην τελική ευθεία μπαίνει, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθώς στις 13 Φεβρουαρίου ο εισαγγελέας της έδρας θα προτείνει για την ενοχή ή όχι των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς.

Ο κύκλος των απολογιών έκλεισε σήμερα με τον κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια» ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από την περιοχή Νταού, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά «από την Καλλιτεχνούπολη».

«Είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!», είπε στους δικαστές ο κατηγορούμενος επιμένοντας πως δεν ευθύνεται για τη φωτιά. Ο κατηγορούμενος περιέγραψε ότι τη μοιραία ημέρα έφυγε από το σπίτι του στις 12.30 και πήγε στη Ραφήνα για ψώνια επιστρέφοντας στις 16.20. «Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά» ανέφερε και συμπλήρωσε πως είδε καπνούς έξω από το οικόπεδο του, την ώρα που τακτοποιούσε τα ψώνια που είχε κάνει.

«Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε» είπε και περιέγραψε πως πήρε το λάστιχο... «Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό» τόνισε και στη συνέχεια απευθυνόμενος στους δικαστές ζήτησε να τον απαλλάξουν.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ».

Ο κατηγορούμενος για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα…». «Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η Πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα» υπογράμμισε και σημείωσε ότι από την περιοχή «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».

«Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;» ήταν η ερώτηση του εισαγγελέα με τον κατηγορούμενο να απαντά με κατηγορηματικό τρόπο: «Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ».

Στο βήμα ανέβηκε, νωρίτερα, ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης ο οποίος απολογούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε δική του αμέλεια ή παράλειψη. «Έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί… Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ. Τόσκα και του ζήτησα εναέρια και του είπα: ΕΝΑΕΡΙΑ. Ήταν μία διαδικασία πολέμου» ανέφερε ο κατηγορούμενος ο οποίος σημείωσε πως ο Δήμος του διέθετε ένα άριστο κέντρο επικοινωνιών και επιχειρήσεων ενώ υπεραμύνθηκε των ενεργειών του.

«Από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια… Στο Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα» ανέφερε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφτασε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

«Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης» τόνισε και στη συνέχεια είπε πως στο σημείο βρήκε τον επικεφαλής του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού της Νέας Μάκρης. «Τον ρώτησα, «τι κάνουμε, εκκενώνουμε»; Θεωρώ ότι η απόφαση να μην εκκενώσουμε το Δήμο Πεντέλης ήταν σωστή… Μίλησα δύο φορές με την Περιφερειάρχη» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε «Ένα θα σας πω. Μόλις δω τον επιτόπιο αρχηγό της Πυροσβεστικής περιμένω το «εκκενώνουμε ή δεν εκκενώνουμε». Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Όχι, αγαπητοί μου, θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός και πολύ σωστά το κάναμε. Μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες πυρκαγιές δεν σώζονται τυχαία στην Πεντέλη».

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας απολογήθηκε ο τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αντώνης Παλπατζής ο οποίος εκείνη την ημέρα απουσίαζε με άδεια. Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως το γραφείο του λειτούργησε άψογα. «Αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα» ανέφερε και πρόσθεσε πως το σπίτι του σώθηκε από ένα Άγγλο καθώς τα παιδιά του, όπως είπε, βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου