Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή»

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή»

«Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντηθηκα, απειλήθηκα» είπε στην απολογία της η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

«Γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή», ήταν τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου, όταν κλήθηκε στο βήμα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, προκειμένου να απολογηθεί για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.

«Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω, ότι γνωρίζω, ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε και την δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών» ανέφερε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και συνέχισε λέγοντας: «Η συγγνώμη αυτή είναι ανεξάρτητη και από οποιοδήποτε αίσθημα πικρίας για μία άδικη κατηγορία. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται άλλοι και όχι εμείς».

Η κ. Δούρου ανέφερε, πως μετά την τραγωδία στοχοποιήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους και όχι μόνο, οι οποίοι, όπως σημείωσε, «καταπάτησαν το τεκμήριο της αθωότητας». «Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντηθηκα, απειλήθηκα» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «έστελναν μηνύματα "μην ψηφίσετε τη φόνισσα". Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019. Το ότι προσπάθησαν να γίνω "αποδιοπομπαίος τράγος", δεν με παρέσυρε σε μία ασύμμετρη άμυνα. Δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες… Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε, πως "μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο" το 2019, που αναγκαζόμουν να διακόψω τη σιωπή μου».

Η πρώην Περιφερειάρχης εκτίμησε, πως δημοσιεύματα με αναφορές ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης, την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν εφάρμοσε, την έφεραν στη θέση του κατηγορούμενου. «Έχει αποδειχθεί, ότι αυτό είναι ψεύδος. Όλοι παραδέχονται, ότι δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση…» υπογράμμισε η κ. Δούρου. Σύμφωνα με την πρώην Περιφερειάρχη, η Πυροσβεστική διά των επιτελικών στελεχών της που βρίσκονται στο εδώλιο ομολόγησε πως είχε αδυναμία να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα συμβάντα. «Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια. Αυτήν την αδυναμία την μάθαμε με ένα τραγικό τρόπο και μάλιστα την μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα» σημείωσε.

Η κ. Δούρου τόνισε, ότι εφάρμοσε «και με το παραπάνω, όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είχε αλλάξει μετά την φωτιά στην Ηλεία» συμπληρώνοντας ότι απόλυτη αρμοδιότητα για την διαχείριση της φωτιάς και την διάσωση πολιτών, είχε η Πυροσβεστική.

«Είναι το περιστατικό που θα με συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή μου»

Τον απεριόριστο σεβασμό και τη συμπάθεια του στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε νωρίτερα απολογούμενος ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. «Είναι το περιστατικό που θα με συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή μου. Γι αυτό από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω μιλήσει πουθενά…» είπε ο κατηγορούμενος αναφερόμενος στην τραγωδία με τους 104 νεκρούς και σημείωσε πως «η θέση του κατηγορουμένου είναι μία ευκαιρία να εκθέσω την αλήθεια».

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση και στη συνέχεια εκτίμησε ότι «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων». «Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι.» είπε. Ήταν η στιγμή που μέλος του ακροατηρίου αντέδρασε φωνάζοντας: «Μα 3000 ήταν! Και πήγαν στην παραλία. 3000 ήταν!»

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην κατηγορία που αντιμετωπίζει σχετικά με την μη κήρυξη εγκαίρως ,της δυτικής και ανατολικής αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφήνοντας αιχμές σε βάρος της συγκατηγορούμενης του Ρένας Δούρου. «Μίλησα με την κυρία Δούρου στις εννέα παρά είκοσι το βράδυ και της είπα ότι θα τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 20:49 έκανε ένα τουίτ λέγοντας πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δυτική και ανατολική αττική. Πως έγινε αυτό αφού δεν είχε τη δικιά μου συγκατάθεση; Ακολουθούσαν πάρα πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κήρυξη, την οποία τελικά δεν την κήρυξε αλλά κατά τα άλλα εγώ ήμουν αυτός που δεν το έκανα. Αν είναι τόση σημαντική ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί στις εννέα παρά είκοσι; Στη Κινέττα γιατί δεν έγινε; Δεν υπήρχε ανάγκη; Όλο αυτό είχε αξία, για να καταστεί σαφές το όργανο που θα αποφάσιζε την οργανωμένη απομάκρυνση» τόνισε.

Την σημερινή ακροαματική διαδικασία άνοιξε με την απολογία του ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων μέσων της ΕΛΑΣ ο οποίος ανέφερε πως την επίμαχη ημέρα δεν δέχθηκε αίτημα για να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος διευκρίνισε πως ακόμη και στην περίπτωση που του είχε ζητηθεί δεν θα άναβε το πράσινο φως καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες.

Μαρία Ζαχαροπούλου