Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί για εκβιασμούς και δωροληψία

Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί για εκβιασμούς και δωροληψία

Από έρευνες στις οικίες τους βρέθηκε το συνολικό ποσό των 32.240 ευρώ, πλήθος όπλων και κάνναβη

Μετά από έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί που υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής, με τις κατηγορίες της εκβίασης και της δωροληψίας.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες, προκειμένου να παραλείψει σχετικούς αστυνομικούς ελέγχους. Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της εποπτεύουσας εισαγγελικής Αρχής, απ’ όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από τη συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του προανακριτικού υλικού και έπειτα από χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων προέκυψε ότι:

Αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και 11 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Άλλος αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες, όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 32.240 ευρώ, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, δύο δίκαννα και ένα μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα, πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, κυνηγετικό μαχαίρι και ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.