Σε εξέλιξη ο χιονιάς στην Βόρεια Ελλάδα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πού είναι αναγκαίες οι αλυσίδες

Σε εξέλιξη ο χιονιάς στην Βόρεια Ελλάδα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πού είναι αναγκαίες οι αλυσίδες

Το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού, ωστόσο παγετός πρόκειται να σημειωθεί κατά τις βραδινές ώρες

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι για Άγιο Βασίλειο, Ωραιόκαστρο και Χαλκηδόνα στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που έπληξαν τον νομό.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης «οι δρόμοι στις συγκεκριμένες περιοχές παραμένουν κλειστοί μετά από απόφαση της Τροχαίας, ενώ αναμένεται να δοθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας η άδεια στα εκχιονιστικά μηχανήματα να επέμβουν στις περιοχές».

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου, στην Επαρχιακή οδό Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου και στην Επαρχιακή οδό Ξηροχωρίου - Προχώματος, στο τμήμα από τη διασταύρωση Βαθυλάκκου - Αγιονερίου έως τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Ξηροχωρίου, Δήμου Χαλκηδόνος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη «ανοιχτοί» είναι όλοι οι δρόμοι στην Χαλκιδική, ενώ αλυσίδες χρειάζονται σε ορεινά σημεία του Πολυγύρου και στο οδικό δίκτυο από Αρναία προς Ιερισσό. Το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού, ενώ σύμφωνα με την κ. Στεργιάδη «παγετός πρόκειται να σημειωθεί κατά τις βραδινές ώρες».

Στα λευκά παραμένει η Δυτική Μακεδονία με το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό, ενώ σε ισχύ είναι οι χθεσινοβραδινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εκδόθηκαν από την Τροχαία. Η Εγνατία οδός σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαο Συλλίρη, είναι ανοιχτή, όμως, όπως επισημαίνει «οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκίνητά τους αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ή να φοράνε χιονολάστιχα». «Χθες το βράδυ είχαμε μία πολύ δύσκολη νύχτα καθώς το έργο του αποχιονισμού σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή», θα σημειώσει στο ΑΠΕ ο κ. Συλλίρης.

Ήπια ήταν η επέλαση του χιονιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το χιόνι να γίνεται αισθητό μόνο σε ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Χουβαρδά, «αλυσίδες χρειάζονται μόνο σε ορεινές περιοχές λόγω του παγετού, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε στη Σαμοθράκη».

Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία στο Πήλιο

Χιονόπτωση στις περιοχές με υψόμετρο από 600 μέτρα και πάνω σημειώνεται στην Μαγνησία και ειδικότερα στο Πήλιο. Στα Χάνια συγκεκριμένα, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει στους 20 πόντους, με τα μηχανήματα αποχιονισμού της Περιφέρειας να επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η δε θερμοκρασία σημείωσε αξιόλογη πτώση και ενδεικτικά στις 10:00 το πρωί της Κυριακής έδειχνε -5 βαθμούς Κελσίου στην κορυφή του Πηλίου, ενώ στην πόλη του Βόλου ήταν 5 βαθμοί.

Σύμφωνα με ενημέρωση του τμήματος Τροχαίας Βόλου, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο τμήμα από Χάνια μέχρι Ζαγορά. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι οδηγοί των οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους αλυσίδες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, σε ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο μπορεί να τους βεβαιωθεί παράβαση. Σημειώνεται ότι, παρά το χιόνι σήμερα, το Χιονοδρομικό Πηλίου είναι κλειστό, καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.

Όσον αφορά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια από και προς τις Βόρειες Σποράδες, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν και φθάνουν σε ένταση τα 7 με 8 μποφώρ.