Τα δύο «πρόσωπα» του καιρού το Σαββατοκύριακο – Χιονίας στο βορρά, άνοιξη στο νότο

Τα δύο «πρόσωπα» του καιρού το Σαββατοκύριακο – Χιονίας στο βορρά, άνοιξη στο νότο

Δείτε σε ποιες περιοχές αναμένεται τσουχτερό κρύο, βροχές και χιονοπτώσεις

Εντελώς διαφορετικό θα είναι το σκηνικό στη βόρεια και τη νότια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, καθώς ενώ στον βορρά θα επικρατήσει χιονιάς και κρύο, στο νότο θα έχουμε άνοιξη με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo του ΕθνικούΑστεροσκοπείου Αθηνών, αύριο Σάββατο 20 Ιανουαρίου θα εκδηλωθούν βροχοπτώσειςαπό τις πρώτες πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά και στα βόρεια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 0 έως 11, στη Θεσσαλία από 2 έως 14, στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου από 1 έως 11, στα υπόλοιπα τμήματα της Ηπείρου από 9 έως 17, στη Δυτική Στερεά από 10 έως 16, στην υπόλοιπη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 6 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 17, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 18, στις Κυκλάδες από 12 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Ανατολική Στερεά και Βόρειο Αιγαίο αναμένεται προς το τέλος του 24ωρου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα γίνουν βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα 6 έως 8 και τοπικά 7 έως 9 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοανατολικούς 5 έως 7 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί έως το απόγευμα στα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ ενώ από τις πρώτες βραδινές ώρες οι άνεμοι σε όλο το Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 5 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το πρωί θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 4 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του 24ωρου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και από το απόγευμα σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του 24ωρου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σταδιακά θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείους με την ίδια ένταση. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται στα δυτικά από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -6 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από τους -3 έως 10 με 13 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από τους 7 έως τους 11 με 14 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα, ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.