Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: «Σας εκλιπαρώ για να αποδώσετε δικαιοσύνη»

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: «Σας εκλιπαρώ για να αποδώσετε δικαιοσύνη»

Η μητέρα του θύματος ζήτησε την καταδίκη και στο Εφετείο του 80χρονου ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και του 63χρονου μεσίτη

Ως ένα «μαχητή της ζωής παρά τις δυσκολίες και τον τρόπο που τον αντιμετώπιζε η κοινωνία» περιέγραψε το Ζακ Κωστόπουλο η μητέρα του καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου όπου εκδικάζεται η υπόθεση του θανάτου του σε δεύτερο βαθμό.

Η Ελένη Κωστοπούλου απευθυνόμενη στους δικαστές ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη με την καταδίκη του 80χρονου ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και του 63χρονου μεσίτη, οι οποίοι πρωτόδικα έχουν κριθεί ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και τους έχει επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών κάθειρξης , ο καθένας.

«Πεντέμισι χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονόητο Δικαιοσύνη και τιμωρία. Οι δύο κατηγορούμενοι δεν είδαν αυτό που έκαναν σαν έγκλημα. Τους θεωρώ άκρως επικίνδυνους Αν κάποιος είναι επικίνδυνος σε αυτή την ιστορία δεν ήταν το παιδί μου. Σας εκλιπαρώ για να αποδώσετε δικαιοσύνη» είπε φανερά φορτισμένη η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου η οποία σημείωσε πως δεν άκουσε ούτε μια συγγνώμη από τους κατηγορούμενους.

Η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο ενώ στο εδώλιο καθόταν μόνο ο κατηγορούμενος μεσίτης, ο οποίος δύο μήνες μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, ενώ ο κοσμηματοπώλης, με βάση την πρωτοβάθμια απόφαση, βρίσκεται σε κατ΄ οικον περιορισμό.

«Επειδή ο Ζαχαρίας ήταν ομοφυλόφιλος και ξέρουμε ότι η ελληνική κοινωνία πόσο ομοφοβική και ρατσιστική είναι ,δεχόταν επιθέσεις. Το είχε γράψει και αυτό .Αλλά δεν είχε σχέση με τη βία. Όλα αυτά τον έκαναν πιο δυνατό» ανέφερε η μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και συμπλήρωσε «Αισθάνομαι ότι σε αυτό το έγκλημα η αστυνομία επειδή είχε συμμετοχή δεν έκανε όλα τα απαιτούμενα. Υπήρχαν τόσες κάμερες γιατί δεν αξιοποιήθηκαν; Γιατί δεν έγινε έρευνα ;».

Για το ρόλο της αστυνομίας μίλησε στην κατάθεση του και ο αδελφός του θύματος Νίκος Κωστόπουλος. «Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο δυστυχώς δεν θα μαθαίναμε την αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αγγελική Σπανού η οποία ήταν και το τελευταίο πρόσωπο με το οποίο μίλησε ο Ζακ Κωστόπουλος τη μοιραία ημέρα περιέγραψε πως εκείνος της ζήτησε να μην κλείσει το τηλέφωνο. «Τον ρώτησα αν φοβάται ή κινδυνεύει και μου απάντησε «ναι» μην κλείσεις το τηλέφωνο…. Κάποια στιγμή τον άκουσα να λέει συγνώμη κύριε να σας ρωτήσω κάτι; Και πριν ακούσω την απάντηση έκλεισε το τηλέφωνο. Ήξερα ότι λόγω της ομοφυλοφιλίας του είχε δεχθεί bulling» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας : «Τον ρώτησα και εγώ τι συμβαίνει ,μήπως σε κυνηγάει κάποιος; Με αυτήν την απορία θα πεθάνω και εγώ...».

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου