Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει»

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει»

Ο πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής Φίλιππος Παντελεάκος έστρεψε τα βέλη του και σε λιμενικό, αστυνομία και στρατό

Τους καταγεγραμμένους διαλόγους μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών που καταδεικνύουν το αλαλούμ που επικράτησε το μοιραίο απόγευμα, που η πύρινη λαίλαπα σάρωσε το Μάτι αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς, επικαλέστηκε απολογούμενος ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, Φίλιππος Παντελεάκος.

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει. Τραγική ημέρα στο Μάτι, τραγική για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος στην απολογία του και απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων συμπλήρωσε: «Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Όπως αποδείχθηκε, το Κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό».

Ο πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής έστρεψε τα βέλη του σε Λιμενικό, Αστυνομία και Στρατό σχετικά με τον τρόπο που ενήργησαν ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής. «Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε "SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο" και μας έλεγαν "θα σας καλέσουμε σε λίγο". Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε!» είπε σημειώνοντας πως ώρες αργότερα διαπίστωσαν, πως δεν είχαν ανταποκριθεί παρά στο ελάχιστο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενημέρωσαν με μηνύματα το Λιμενικό πως «"χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα". Η απάντησή τους; "Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR". Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: "Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22:30 στο Μάτι!". Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής».

Αναφερόμενος στην Αστυνομία, ο κατηγορούμενος είπε, πως αρχικά διέθεσε πολύ μικρή δύναμη, ενώ για το ΓΕΕΘΑ διαβάζοντας σχετικούς διαλόγους, τόνισε πως προκύπτει, πως αδυνατούσε να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι, όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.

«Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος»

Τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε απολογούμενος, νωρίτερα, ο τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Χρήστος Γκολφίνος. «Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος» είπε κλαίγοντας ο κατηγορούμενος, ο οποίος απολογούμενος σημείωσε, ότι εκείνη την ημέρα «το σχέδιο δασοπυρόσβεσης ήταν το Ευαγγέλιό μου».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες πολιτών, ότι τη μοιραία ώρα καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε, εξήγησε πως «πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη, δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά». «Τώρα έμαθα, ότι βγάζει πλέον αναμονή» ανέφερε.

Ο πρώην αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος μίλησε με λεπτομέρειες για τα συμβάντα που είχαν καταγραφεί και περιέγραψε πως στις 18:45 δέχτηκαν τηλεφώνημα από ξενοδοχείο στο Μάτι, όπου τους ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν 100 άτομα μεταξύ των οποίων 2-3 με εγκαύματα και ζητούσαν να τους μετακινήσουν. «Ειδοποιήσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τον αστυνομικό σύνδεσμό μας στο ΕΣΚΕ για μετακίνηση πολιτών. Παράλληλα ενημερώσαμε τον επί τόπου αξιωματικό και του είπαμε μαζί με την Αστυνομία να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο» τόνισε και αφήνοντας αιχμές σε βάρος του Λιμενικού συνέχισε λέγοντας:

«Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν, πως υπήρχαν πάρα πολλά καμένα αυτοκίνητα και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν… Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;».

Μαρία Ζαχαροπούλου