Δίκη για την πυρκαγιά Μάτι: «Το Μάτι πέθανε 100 μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια»

Δίκη για την πυρκαγιά Μάτι: «Το Μάτι πέθανε 100 μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια»

«Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο, ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τη φωτιά, για αυτό "ανοίγουν" οι φωτιές», ανέφερε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ

Το Μάτι «πρώτα πέθανε και μετά κάηκε» ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, συνεχίζοντας την απολογία του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους.

«Το Μάτι πέθανε 100 μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος, από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος, συμπληρώνοντας ότι «τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά» και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους να επιχειρήσουν. «Να σας πω απλά, θα διαλυόταν το ελικόπτερο» είπε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ. Οι αναφορές του κατηγορούμενου στα εναέρια μέσα προκάλεσαν την αντίδραση μέλους του ακροατήριου, με την πρόεδρο να της ζητάει να απομακρυνθεί από τη δικαστική αίθουσα και τον κ. Φωστιέρη να σχολιάζει: «Σέβομαι και τη δικαιοσύνη και τους πληγέντες».

Ο κατηγορούμενος μιλώντας για την πύρινη λαίλαπα, αναφέρθηκε σε «φυσικό φαινόμενο», υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη μέρα για την ένταση του, προκειμένου διαχειριστούν διαφορετικά την κατάσταση. «Θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις, πχ. για τα εναέρια» είπε και σημείωσε: «Αν ξέραμε, ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές, θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο». «Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το που ανοιχτήκανε, γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Τα εναέρια τρέμουν, δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές και τόνισε, πως ήταν τέτοια η ένταση, που «οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής».

«Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο, ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τη φωτιά, για αυτό "ανοίγουν" οι φωτιές», ανέφερε ο κ. Φωστιέρης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στο Λιμενικό. «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού, όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα… Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έδωσε εντολή, από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα, να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής, να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό... Τινάχτηκα από την καρέκλα, όταν έμαθα, ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω "πάει, πνίγηκε η Μαραθώνος". Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε, για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

«Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα, κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική; Αν είναι δυνατόν!» είπε ο κατηγορούμενος φορτισμένος και στη συνέχεια μιλώντας για τις ελλείψεις που ήταν αντιμέτωποι, ξέσπασε: «Ελάτε στη θέση μας... Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας... Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς, καθώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια, εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα... Πετούν στα κόκκινα... Με απλά λόγια... Αυτή είναι η δουλειά μας... Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με έναν ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά τα ίδια και εμείς τραβάμε στο πεδίο. Δύο 415 ήταν, δύο 225 και δύο S14. Ας παρεξηγήσουν, δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες, προς Θεού, ούτε αδαής, ούτε ο άπειρος είμαι...» είπε και συμπλήρωσε: «Σηκώνω τα χέρια ψηλά... Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας, γι' αυτό βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην εκτροπή ελικοπτέρου στη Μotor Oil και τα δυο τηλεφωνήματα που δέχτηκε «από τον κ. Βαρδικογιάννη που είχε μεγάλη αγωνία», σημειώνοντας πως ενημέρωσε την φυσική και την πολιτική ηγεσία. «Του είπα "ελέγχεται, θα έρθει ελικόπτερο, μην αγχώνεστε"... Γνώση είχαν για όλα αυτά ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπακης και ο κύριος Τόσκας» είπε και συμπλήρωσε πως δέχτηκε τηλεφώνημα και από τον μηχανικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων. «Δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο κύριος ο συγκεκριμένος αλλά η εγκατάσταση. Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα» υπογράμμισε.

Όταν δε αναφέρθηκε στις εντολές που, όπως είπε, έπαιρνε από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, ο εισαγγελέας του ζήτησε να διευκρινίσει τι εννοεί.

Εισαγγελέας : Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;
Κατηγορούμενος : Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα, είναι εντολή.
Εισαγγελέας : Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.
Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι, δεν είναι εντολή;
Εισαγγελέας : Όχι.

Ο κ. Φωστιέρης φάνηκε πάντως σύμφωνος, με το ότι δεν δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί», καθώς «δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους». «Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2.000 άνθρωποι υπήρχαν και έτσι κι αλλιώς…. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε, να πάνε που; Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε. Είμαι σε όλες τις φωτιές τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν με βόρειοανατολικό άνεμο. Αυτό τους έχει μείνει στο μυαλό… Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε "δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο". Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορείς να τους πει απλά "φύγετε". Δεν υπάρχει ώρα. Όλα εξετάζονται εκ των υστέρων. Με τι μέσα να μπορέσεις αυτές τις χιλιάδες κόσμου να πεις πήγαινε από εκεί. Το μέτωπο είναι ένα ενιαίο και πήγαινε μία δεξιά, μία αριστερά. Με ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει…» είπε χαρακτηριστικά.

Μαρία Ζαχαροπούλου