Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Προχωράμε τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό στα φαρμακεία»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Προχωράμε τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό στα φαρμακεία»

To κύμα εισαγωγών στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μεγάλο

Τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο κορονοϊός βρίσκεται ξανά σε έξαρση και οι αρμόδιοι, εθνικοί και διεθνείς φορείς προειδοποιούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ακόμα και στις ευπαθείς ομάδες.

To κύμα εισαγωγών στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μεγάλο. Την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από 1.800 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν από επιπλοκές της Covid, ενώ 70 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζουν πως η νέα υποπαραλλαγή JN.1 είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι επιδημιολόγοι φοβούνται πως το άνοιγμα των σχολείων θα συμβάλει περαιτέρω στη διασπορά.

Για τον λόγο αυτό συστήνουν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Καμπανάκι» χτύπησε και από τον ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Είμαστε σε διαδικασία να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

 

Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το πώς ακριβώς αυτό θα γίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Και σήμερα είναι εύκολο μέσω gov.gr (…) θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία ακόμα περισσότερο, όπως κάνει κανείς το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο να κάνει και του COVID» εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη.

«Το προηγούμενο διάστημα μέσα στις γιορτές είχαμε αύξηση για COVID στις απλές κλίνες έχουμε πολλαπλές αναπνευστικές λοιμώξεις στην κοινότητα αυτή την περίοδο και COVID, και γρίπη, η γρίπη προκαλεί πολύ περισσότερη νόσηση φέτος και έχει πολύ περισσότερα κρούσματα» σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως τις τελευταίες ημέρες η τάση έχει αντιστραφεί και η νοσηλεία στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει.

«Είμαστε κάτω από το 50% σε σχέση με πέρυσι σε διασωληνώσεις και θανάτους» τόνισε μεταξύ άλλων.