Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Ξέραμε για κάποιους νεκρούς πριν τη συνέντευξη Τύπου»

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Ξέραμε για κάποιους νεκρούς πριν τη συνέντευξη Τύπου»

Τι κατέθεσε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες». Με τα λόγια αυτά ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης απολογούμενος αναφέρθηκε στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι παραδεχόμενος ότι ενημερώθηκαν για νεκρούς πριν τη συνέντευξη που δόθηκε το μοιραίο βράδυ παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Για νεκρούς ποτέ μάθατε;» ήταν η ερώτηση του εισαγγελέα με τον κατηγορούμενο να απαντά: « Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός».

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Ο κ. Τερζούδης ανέφερε πως σε ότι αφορά τους συγγενείς των θυμάτων προτιμά τη σιωπή. «Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ότι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους .Προτιμώ τη σιωπή» ανέφερε χαρακτηριστικά με τους συγγενείς θυμάτων αλλά και εγκαυματίες να τον παρακολουθούν μέσα στη δικαστική αίθουσα σε μια διαδικασία που επανεκκίνησε μετά από διακοπή 1,5 μήνα λόγω της αποχής των δικηγόρων.

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών .Μέχρι τότε δεν υπήρχε .Έπρεπε να γίνει η Ηλεία ... Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007.Υιοθέτησε τη δράση αρχικά ,αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Έδωσε 18μηνη παράταση και βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε:

«Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός..Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τα γεγονότα εκτυλίχθησαν τόσο γρήγορα που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση».

Ο πρώην αρχηγός κλήθηκε να εκτιμήσει σήμερα, εξετάζοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, εντοπίζει επιχειρησιακά λάθη.

«Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο .Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει ...» είπε ο κατηγορούμενος.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό...

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές..Ήταν σωστές ...

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι, αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς... Ήταν ανώτατος απόστρατος ... Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου