Εξετάζεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία

Εξετάζεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία

Οι διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Μέτρα κατά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και με στόχο την προστασία των πολιτών λαμβάνει η κυβέρνηση. Όπως επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της covid ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, την Τετάρτη (10/1), εξετάζεται το μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και στα φαρμακεία.

«Ο Covid ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε εμείς χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα.

Στα πλαίσια αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, κέντρα υγείας αλλά ει δυνατόν και τα φαρμακεία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θα θέλαμε το εμβόλιο του Covid να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό»

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει επίσημα ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα είναι και στα φαρμακεία, διότι αυτό θέλει μία συζήτηση ως προς τις τεχνικές του λεπτομέρειες. «Μπορώ να σας πω ότι η πολιτική μας βούληση θα ήταν ότι αν αυτό μπορούσε να εξασφαλιστεί να γίνει με έναν σωστό τρόπο. Θα χρειαστούμε τη συνδρομή των γιατρών σε αυτό για να είμαι ειλικρινής, για το πώς αυτό μπορεί να γίνει. Θα θέλαμε να έμπαινε και στα φαρμακεία, όχι μόνο στα φαρμακεία, προφανώς και στα κέντρα υγείας και τους γιατρούς και παντού. Όπως γίνεται με τα εμβόλια. Αλλά θα θέλαμε και το εμβόλιο του Covid να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό».

«Εάν γίνεται, θέλουμε να το κάνουμε και εκεί (στα φαρμακεία). Εκείνοι (οι φαρμακοποιοί) το θέλουν. Και εμείς το θέλουμε. Εάν οι γιατροί μας πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις τότε ναι θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.