Κορονοϊός: Είμαστε μακριά από το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Κορονοϊός: Είμαστε μακριά από το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Τι λέει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής για την πίεση στα νοσοκομεία και τι πρέπει να κάνουν, όσοι έχουν συμπτώματα

Για την έξαρση των ιώσεων και του κορονοϊού μίλησε στο MEGA ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προστατευθούμε.

«Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, την χειμερινή, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου. Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα. Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμη ένα 20%, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα», είπε αρχικά.

«Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα (σ.σ. επιβολής μέτρων), είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πει συστάσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό και να τονίσουμε, ότι ο ευάλωτος πληθυσμός, εάν δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, την φετινή, πρέπει οπωσδήποτε να πάει να την κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα συμπτώματα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν πριν πάμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την έκθεση σε ιογενές περιβάλλον, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε: «Αν έχουμε συμπτώματα, να μην πάμε στο τραπέζι που είμαστε προσκεκλημένοι. Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι, να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα ή και μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα».

Ερωτηθείς αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα και βγαίνει αρνητικός, είναι μεταδοτικός, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «αν είναι Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη και RSV και κορονοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη, είτε για covid, μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει, θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες, όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία».