«Συναγερμός» για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών ιών

«Συναγερμός» για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών ιών

Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία - Δεκαπλασιάστηκε η ζήτηση στα φαρμακεία για διαγνωστικά τεστ

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα ενόψει του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν εξαιτίας του «κύματος» εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, αλλά και του κοκτέιλ γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ο ΕΟΔΥ σήμανε «συναγερμό» εκδίδοντας ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών -κυρίως ομάδων του πληθυσμού, αλλά και μέτρα προστασίας, με σημαντικότερη τη χρήση μάσκας, σε όλους στους κλειστούς χώρους. Υπολογίζεται πως τις τελευταίες 24ώρες έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρα. Η έξαρση της Covid-19 και τα συμπτώματά της στέλνει τον κόσμο στα φαρμακεία, όπου σχηματίζονται ουρές για rapid test.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το Σάββατο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ εξήγησε πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τόνισε, ότι «έχουμε υπερδιπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Αναφέρθηκε ακόμη στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης, αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

H αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊου και η γρίπη που σαρώνει, επανέφερε τις μάσκες. Τα νοσοκομεία συνεχώς γεμίζουν, αν αναλογιστεί κανείς και τα πολλά περιστατικά άλλων εποχικών λοιμώξεων. Η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού, αλλά και άλλων ιών του αναπνευστικού, οδήγησε στην επαναφορά της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, ενώ απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού και της γρίπης.

Οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ξεπερνούν τις 1.500 σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου. Η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού, που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιιικα φάρμακα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.